image
Sursa foto: Profimedia

Polonia a livrat Ucrainei primele avioane MiG-29

Polonia a livrat deja Ucrainei primul lot de avioane de vânătoare MiG-29 de fabricaţie sovietică, potrivit şefului biroului prezidenţial polonez pentru politică internaţională, Marcin Przydacz. Informaţia vine în condiţiile în care preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ar urma să vină în prima sa vizită oficială în Polonia de la începutul războiului, relatează The Guardian.

„Potrivit informaţiilor mele, acest proces a fost deja finalizat, adică transferul acestei prime părţi. Bineînţeles, vor exista discuţii despre un posibil sprijin suplimentar”, a declarat Przydacz într-un interviu acordat luni postului de radio polonez RMF, scrie News.ro.

El nu a precizat câte avioane au fost transferate. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat luna trecută că Varşovia va preda Ucrainei primele patru MiG-29.

„Mai avem încă o duzină de astfel de avioane. Le-am primit la începutul anilor 1990 de la armata est-germană. Aceştia sunt ultimii ani de funcţionare a acestora în conformitate cu capacităţile lor tehnice, dar sunt încă funcţionale”, a declarat preşedintele Duda.

Kievul şi-a îndemnat aliaţii să furnizeze avioane de vânătoare pentru a-şi apăra spaţiul aerian şi pentru a contraataca mai eficient forţele ruseşti de pe teritoriul său. Până în prezent, doar Polonia şi Slovacia, care a aprobat transferul a 13 avioane MiG-29, au răspuns la acest apel.

Preşedintele Volodimir Zelenski urmează să viziteze miercuri Polonia pentru discuţii cu omologul său polonez, Andrzej Duda.

Zelenski va fi însoţit de soţia sa, Olena Zelenska, în timpul acestei prime vizite oficiale la Varşovia a liderului de la Kiev de la invazia Rusiei de acum 13 luni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: