image
Sursa foto: privesc.eu

Politicieni români, despre anularea alegerilor: O țară în care voința populară e încălcată NU poate fi un partener credibil

Mai mulți politicieni din România s-au arătat îngrijorați de situația actuală din Republica Moldova, în urma invalidării alegerilor locale noi pentru Primăria Chișinău. Ei au spus că sunt alături de primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, și sunt gata să îi ofere tot sprijinul. Aceștia și-au manifestat susținerea în cadrul unei conferințe care a avut loc ieri la Chișinău.

„Mă bucur să fiu alături de învingătorul din Chișinău și eu îi prevăd o carieră politică fulminantă. Știu că nu i-a fost ușor, știu că e greu să reziști la presiunile la care a fost supus dumnealui, dar sunt convins că Andrei Năstase va marca o cotitură fundamentală în politica din Republica Moldova. Este extrem de important să dăm tot sprijinul nostru celui care a fost ales, să ne implicăm fundamental pentru a reuși să recreăm un context favorabil pentru ca cei care au plecat să revină în țările lor”, a declarat senatorul roman Viorel Badea.

La conferință s-a discutat despre ecosistemul urban și instrumentele de dezvoltare inteligentă. La eveniment a participat și primarul ales al capitalei, Andrei Năstase.

În Republica Moldova urmau să ajungă și mai mulți primari din marile orașe ale României, care erau gata să înceapă o colaborare cu edilul ales pe 3 iunie, însă au renunțat să mai vină în semn de protest față de invalidarea rezultatelor scrutinului.

Deputatul PNL Florin-Claudiu Roman, care este președintele Comisiei parlamentare Administrație publică și amenajare teritoriului, a spus că a rămas surprins de hotărârea instanței de judecată de a nu valida mandatul primarului ales de locuitorii municipiului Chișinău.

„Primarii nu au fost astăzi aici pentru că e și un semn de protest față de ceea ce se întâmplă cu un judecător. M-a uimit când am citit motivarea de sentință că Facebook-ul a ajuns inamic public în Republica Moldova. Incredibil. Dacă nu putem comunica, dacă nu putem să ne exprimăm liber ce să mai spunem că vrem să fim o țară democratică. Mie mi-ar fi rușine în locul acestei doamne”, a spus legislatorul român.

Această hotărâre de judecată poate influența relațiile cu partenerii externi, a mai declarat deputatul din România.

„O țară în care o voință populară este încălcată de o persoană nu mai poate fi un partener credibil. Și asta vă afectează pe fiecare dintre dumneavoastră. Acordurile comerciale și de liber schimb pe care Republica Moldova le are cu lumea civilizată în acest moment sunt cam așa. Nimeni nu stă de vorbă cu tine când vede că voința populară este nesocotită”, a adăugat deputatul PNL.

Conferința a fost organizată de IDIS „Viitorul”, PNUD Moldova, Fundația Națională a Tinerilor Manageri din România și Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: