image
Sursa foto: ap

Aproape 160 de migranţi, inclusiv 36 de minori neînsoţiţi, aduşi în Italia de nava Aquarius

Aproximativ 158 de migranţi, inclusiv mai mulţi copii, au debarcat în Sicilia, unde intenţionează să se ducă duminică noul ministru italian de Interne Matteo Salvini, care a promis o politică dură în domeniul imigraţiei, relatează Le Figaro.

Aquarius, o navă închiriată de ONG-urile SOS Mediterana şi Médecins sans frontières (MSF), a salvat vineri aceste 158 de persoane, inclusiv nouă copii, 28 de femei şi 36 de minori neînsoţiţi.

Toţi sufereau de deshidratare sau prezentau semne ale unor rele tratamente, a anunţat într-un comunicat ONG-ul francez, unul dintre ultimele încă active pe Marea Mediterană, în largul Libiei.

Reprezentanţi ai Aquarius şi Înaltului Comisarat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), contactate de AFP, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de ”starea fizică şi fiziologică teribilă” în care sosesc aceşti migranţi, potrivit lui Marco Rotunno de la UNHCR, scrie news.ro.

Debarcările de migranţi au scăzut treptat anu acesta, însă ”vedem oameni care suferă de malnutriţie, tortură sau rele tratamente”, a subliniat el.

Întrebaţi despre venirea ministrului de Interne, liderul Ligii - o mişcare de extremă dreapta antiimigraţie - acest oficial a declarat că e prea devreme să comenteze.

”Nu putem să facem comentarii încă despre asta, ceea ce ştim este că există enorm de mulţi oameni care fug de o situaţie de război sau de persecuţie şi care, deci, au nevoie de protecţie internaţională”, a declarat Rotunno.

”Vom acţiona atât timp cât vom putea să o facem, acţionăm în acest moment, procedăm la salvări şi o vom face în viitor, asta este sigur”, a dat asigurări la rândul său Loic Glavany, unul dintre coordonatorii de pe Aquarius.

În Italia au debarcat aproximativ 700.000 de migranţi din 2013, o situaţie denunţată cu regularitate de Liga lui Matteo Salvini - care împreună cu Mişcarea Consi Stele (M5S, populişti, antisistem) au format noul Guvern.

Guvernul a depus jurământul vineri, iar Salvini a anunţat că intenţionează să se ducă în Sicilia duminică, să evalueze situaţia.

El a promis deja tăieri la buget alocate primirii migranţilor, cu scopul de a finanţa programe de repatriere a celor care se află ilegal în Italia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: