image
Sursa foto: AP

Suedia și Ucraina vor produce în comun cel puțin o mie de vehicule blindate de infanterie CV-90 pentru Armata Ucraineană

Suedia și Ucraina au ajuns la un acord pentru a produce în comun cel puțin o mie de vehicule blindate de infanterie CV-90, pentru Armata Ucraineană.

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina a confirmat pe Telegram înțelegerea. “Proiectat și produs în Suedia, acesta are tot ceea ce trebuie să aibă un vehicul de luptă modern, principalul său avantaj fiind grija pentru echipaj (trei persoane) și pentru grupul de debarcare (până la opt persoane), deoarece niciun alt vehicul de luptă de infanterie nu are un nivel de protecție atât de ridicat ca CV-90”, a explicat ministrul Hanna Maliar.

Descris de oficialul ucrainean drept “cel mai bun vehicul de luptă din lume”, CV-90 este un tip de vehicul blindat utilizat pentru a transporta infanteria în luptă și pentru a executa foc de acoperire pentru aceasta. Poate folosi muniție antitanc și dispune de un tun de 40 mm care poate lovi ținte aflate și la 12 km distanță. Este silențios pe câmpul de luptă și dificil de detectat pe camerele cu termoviziune, scrie Biziday.

Armata Ucraineană a mai primit și în vară vehicule CV-90, iar acestea execută deja misiuni pe front. “Într-una dintre lupte, un vehicul de luptă suedez a acoperit unitățile de infanterie de atacurile tancurilor și a fost lovit de o dronă kamikaze rusească Lancet. Cu toate acestea, echipajul nu a fost rănit. Dacă ar fi folosit un BMP-1 sau BMP-2 sovietic, nimeni nu ar fi rămas în viață, deoarece practic nu există blindaj pe aceste vehicule”, a mai completat ministrul ucrainean, care a amintit că Forțele Armate ale Ucrainei au primit CV-90 în vara anului 2023, iar acestea îndeplinesc deja misiuni de luptă pe front.

Noutăţile partenerilor

comentarii: