image
Sursa foto: jurnaltv.md

O familie din Nisporeni luptă de ani buni cu o gunoiște neautorizată chiar la câțiva metri de propria locuință // VIDEO

O familie din orașul Nisporeni s-a văzut nevoită să dea mii de lei pentru un lot de pământ, numai să scape de gunoi. Ion și Tatiana Adam spun că mai bine de șase ani luptă cu o gunoiște neautorizată chiar la câțiva metri de propria locuință. Pe lângă terenul procurat, oamenii au fost nevoiți să arendeze o altă suprafață din preajmă, pentru a o putea curăța de mizerie. Cei de la primărie spun că zona este curățită frecvent, dar acțiunile întreprinse nu au niciun efect asupra unor cetățeni.

Ion și Tatiana Adam locuiesc în această casă mai bine de șase ani. Oamenii au încercat să scape de priveliștea neplăcută, dar degeaba.

„De la început se arunca chiar la noi sub casă. Îi întrebam: „De ce aruncați?”. Eu spuneau că așa au aruncat ani de zile și așa vom arunca. Noi am rugat pe cineva care face casă sau are pământ și nu are unde în depozita, să în arunce aici ca să astupăm cât de cât, dacă nu se iau măsuri. Măcar să nu se vadă. Mai ales că acum primăvara totul zboară în aer. Eu fac curat pe teritoriul nostru, în două zile iar este gunoi”, a spus Tatiana.

Femeia spune că a dat zece mii de lei pentru pământul din apropierea locuinței, pentru a curăța zona de gunoiul adus de alți locuitori. O altă bucată însă a fost nevoită să o arendeze de la primărie, cu același scop. Tatiana Adam spune că nu a fost atât de ușor să strângă gunoiul, dar mai trist este faptul că nimeni dintre vecini nu a vrut să se implice.

„Noi în strângem câte un pic și îl repartizăm. Pietrele la o parte, plasticul în altă parte, iar ceea ce se poate de refolosit se refolosește. Eu am încercat să plantez niște copaci pe acel deal. Făceam o gaură și scoteam de acolo haine. Dacă e să vorbim de timp, îți ia foarte mult. Un perimetru micuț îți ia o zi”, a mai spus femeia.

Totuși, situația nu este atât de gravă comparativ cu anii trecuți, afirmă un locuitor al orașului, care a locuit cândva în această zonă. El spune că motivul principal ar fi că oamenii s-au obișnui să arunce deșeurile anume în acest loc.

„Atunci erau deșeuri cu mult mai multe. Acum s-au mai construit case, lumea a mai săpat, a mai aruncat pământ și s-a mai acoperit deșeurile vechi”, a spus un locuitor al orașului Nisporeni.

Responsabilii de la primărie spun că zona este curățită frecvent, dar acțiunile întreprinse nu au nici un efect asupra unor cetățeni.

„Gunoiștea este teren public al primăriei și gospodăria comunală face permanent face acolo curățenie, dar din câte cunosc lumea tot duce și duce gunoiul, de aceea nu știu cum să lichidăm chestia asta”, a declarat Eduard Ilco, specialist din cadrul Primăriei orașului Nisporeni.

Primăria Nisporeni îndeamnă oamenii care locuiesc în preajmă să arendeze o porțiune de pământ, având ca motiv împădurirea localității.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: