image
Sursa foto: Jurnal.md

Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cel de-al doilea val de deportări

Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia, care au avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949. Numită „operațiunea Iug”, în cadrul lui au fost ridicați oamenii gospodari, familiile înstărite din localitățile din Basarabia.

Astfel autoritățile sovietice planificau să grăbească procesul de colectivizare care li se părea că decurge prea lent. Oamenii gospodari erau stigmatizați „chiaburi”, iar ridicarea lor avea loc sub îndemnul luptei cu aceștia. Operațiunea Iug a început la două noaptea, pe 6 iulie și s-a încheiat la opt seara pe șapte iulie.

Deportații erau ridicați în mare grabă. Deși conform ordinului ocupanților, oamenii aveau voie să ia până la 1, 5 tone de bagaje cu ei, în realitate mulți nici măcar nu reușeau să-și ia strictul necesar la drum, mâncare și haine mai călduroase. Averea rămasă, era confiscată - ajungea la stat, în colhoz ori pur și simplu era furată de consătenii rămași la baștină.

Potrivit istoricilor, în Siberia oamenii erau găzduiți în barace construite special pentru această operațiune, sau rămase de la valul de deportări anterioare. De regulă, o baracă găzduia mai multe familii.

Primul an a fost cel mai crâncen, mulți își pierdeau viața din cauza frigului cumplit, a foametei și a muncilor silnice.

Ca urmare a operațiunii "Iug" de pe teritoriul Basarabiei au fost deportați 34 270 de persoane, dintre care 13 651 de femei și 11 245 de copii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: