image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Jurist, despre reforma justiției: „Ce se întâmplă acum este autosabotaj, s-a pierdut foarte mult timp” // VIDEO

Sistemul orizontal de corupție electorală, la care lucrează asiduu Ilan Șor, dar și ineficiența justiției Republicii Moldova de a opri aceste procese și a penaliza responsabilii, dovedește ineficiența reformei justiției inițiată de actuala conducere a țării. Juristul și liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, a subliniat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV că lipsa de rezultate concrete livrate cetățenilor constituie un autosabotaj al sistemului și a imaginii guvernării.

Problema fundamentală este că fugarul Ilan Șor continuă cu ambiție și hotărâre să zideacă în continuare un sistem orizontal de corupție electorală și nicio instituție a Republicii Moldova nu îl împiedică prin sancțiuni juridice să facă acest lucru. Acesta este capitolul la care sistemul de justiție eșuează, demonstrându-și în consecința nu doar propria ineficiență, dar și a reformei inițiate care îl visează.

„În prezent, funcționează un sistem orizontal de corupție electorală, construit pe bani murdari, negri, veniți încoace. Acest sistem de corupție electorală este în dezvoltare, el este în construcție și nimeni nu l-a împiedicat pe Șor să continue construcția acestui sistem pe bune. Faptul că s-au mai percheziționat niște apartamente, că s-au mai ridicat câteva milioane de lei este nimic. Sistemul clachează, eșuează. Procurorul general al Republicii Moldova, șeful PCCOCS, șefa Procuraturii Anticorupție - cu acești oameni, în componența actuală, astăzi, guvernarea PAS nu va ajunge absolut nicăieri”, a punctat juristul.

Deși reforma justiției este în prezent mai mult nefuncțională decît funcțională, actuala conducere a țării ezită, totuși, să recunoască acest lucru drept un eșec propriu. Lucrul imperios necesar în aceste condiții rămâne în continuare un sistem lipsit de corupție, unde ideea de a „cumpăra” un exponent al justiției este de neconceput.

„Ceea ce guvernarea nu vrea să ne spună și nu vrea să recunoască este că a intrat într-un impas total a reformei urmăririi penale și a reformei sistemului judecătoresc, care presupune nimic altceva decât un proiect de țară, din care se înțeleg niște lucruri spuse simplu. E nevoie de un sistem care nu funcționează în baza banilor, în baza corupției, unde nu poți cumpăra procurorul, judecătorul, ofițerul”, a mai adăugat liderul Partidului Schimbării.

Numirea în funcțiile din sistemul de justiție a unor persoane cu probleme de integritate și cu vădite îndoieli în privința reformei de justiție inițiate nu reprezintă nimic altceva decât o sabotare din interior a a reformei inițiate și o compromitere conștientă a propriului capital politic.

Or, anume din aceste motive, până în prezent s-au livrat prea puține rezultate și s-a pierdut prea mult timp pe numiri iresponsabile în funcții-cheie din domeniul justiției.

„Ce se întâmplă acum este autosabotaj. Tu contribui la numirea unor oameni în funcții, care până la urmă se împotrivesc conceptului tău de reformă și tu trei ani de zile nu ai știut să livrezi. Ba te-ai întorlocat cu foștii din regimul Plahotniuc, ai încercat să demonstrezi eficiență și numai ți-ai făcut un cap de probleme. După care ai înțeles că ai dat-o în bară, te-ai mai oprit, ai mai remodelat, dar s-a pierdut foarte mult timp. Acum, realitatea este că acest sistem de urmărire penală, acest serviciu nereformat de informații și securitate, acest procuror general și Procuratura Generală nu va livra rezultatul de care are nevoie societatea: să oprească finanțarea externă ilegală a clonelor lui Șor și să nu permită influențelor străine și crimei organizate să influențeze semnificativ rezultatul alegerilor prezidențiale și ulterior - al alegerilor parlamentare”, a conchis Ștefan Gligor.

Întreaga emisiune poate fi urmărită mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: