image
Sursa foto: bigbasketco.com

Prețurile produselor agricole au scăzut

Produsele agricole s-au ieftinit cu aproape 18% în anul trecut, în comparație cu 2022. Cel mai mult a scăzut prețul la orz, rapiță, grâu și floarea soarelui - cu peste 30 la sută, precizează un comunicat al Biroului Național de Statistică. Unii experți în economie afirmă că ieftinirea a fost influențată de prețurile la nivel internațional și este, de fapt, o scădere normală.

Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu 22%, iar la produsele animaliere, acestea au crescut în medie cu 2,7 la sută.

„Prețurile producătorului la produsele vegetale în anul 2023 față de anul 2022 s-au micșorat mai semnificativ la orz – cu 36,9%, rapiță – cu 36,1%, grâu – cu 34,6%, floarea soarelui – cu 34,3%, secară – cu 33,8%, soia – cu 24,1% și la porumb boabe – cu 17,0%. În același timp, au crescut prețurile la fructe sâmburoase – cu 30%, la cartofi – cu 25% și la struguri – cu 20%”, se arată în comunicatul BNS.

Scăderea prețurilor a fost influențată de tendințele internaționale, explică expertul economic Viorel Gârbu.

„Moldova este o economie deschisă și produsele la care se face referință sunt produse ale căror preț este stabilit de prețurile mondiale, sau cel puțin de piețele regionale. Și atunci nu are cum ca în Moldova prețurile să fie diferite la grâu, la orz și toate celelalte. Prețul a scăzut, pentru că a scăzut pe piețele mondiale”, afirmă expertul economic.

Potrivit datelor BNS, la produsele animaliere a fost marcată majorarea prețurilor de vânzare. Laptele s-a scumpit cu aproape opt la sută, ouăle - cu 4,2%, animalele în greutate vie – cu 2%.

Noutăţile partenerilor

comentarii: