image
Sursa foto: NADEJDA ROSCOVANU

Ministrul Muncii, interviu pentru Jurnal TV: Avem foarte multe persoane apte de muncă, dar nu sunt în căutarea unui job

Ne-am pomenit într-o situație confuză. Piața muncii e plină de locuri vacante în mai multe domenii, dar numărul doritorilor de a munci scade de la un an la altul. Deficitul persistă atât în sectorul bugetar, cât și în cel privat. În același timp, armata șomerilor e în continuă creștere. De ce se întâmplă acest lucru și ce fac autoritățile pentru rezolvarea problemei, ne spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, într-un interviu pentru Jurnal TV.

„Noi credem că cea mai mare problemă a pieței muncii din Republica Moldova este faptul că avem foarte multe persoane apte de muncă, sunt înafara pieței muncii și nu sunt în căutarea unui loc de muncă. Și, atunci, în contextul acesta specific al Republicii Moldova, cât de paradoxal nu ar suna acest lucru, faptul că a crescut numărul de șomeri și că avem mai multe persoane care caută locuri de muncă este un lucru pozitiv. Pentru că, dacă avem mai multe persoane care își caută un loc de muncă, atunci piața devine mai dinamică”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit lui Alexei Buzu, Guvernul a implementat mai multe reforme în acest context, dar mai este mult de muncit.

„Noi dacă am putea să rezolvăm mult mai rapid aceste probleme, creșterea economică ar fi mult mai semnificativă. Noi înțelegem că sunt tineri care își caută un loc de muncă și nu îl găsesc potrivit aspirațiilor și competențelor pe care le au. Ne întâlnim foarte frecvent și cu angajatori, care doresc să se extindă, dar nu pot face acest lucru pentru că nu găsesc forța de muncă necesară cu calificările necesare”, a adăugat Buzu.

Interviul integral îl puteți urmări sâmbătă, de la ora 19:00, la „Jurnalul Săptămânii”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: