image
Sursa foto: jc.md

Amnistie contra voturi sau Speriaţi de „Open Dialog” și indiferenţi la şantajul lui Putin

Măturători, constructori, vânzători la piaţă, cusătorese, menajere şi alte profesii în care s-au specializat migranţii moldoveni în Federaţia Rusă sunt trimişi de Putin acasă să voteze socialiștii la viitoarele alegeri. Doar astfel li se va ierta păcatul de a fi încălcat legislaţia imigraţională în această ţară. Analistul politic Oazu Nantoi consideră că înţelegerea lui Dodon cu omologul său rus reprezintă o ingerinţă în treburile interne şi reprezintă o bătaie de joc la adresa cetăţenilor Republicii Moldova.

După două săptămâni de la ultima vizită în Federaţia Rusă, preşedintele Igor Dodon a plecat din nou la Moscova. De această dată, să participe în calitate de observator la întrunirea şefilor de stat din cadrul Uniunii Economice Eurasiatice desfăşurată la Sankt Petersburg. Mai mulţi experţi de la Chişinău consideră că deplasările lui Dodon sunt parte a pregătirilor socialiştilor pentru viitoarele alegeri.

Luni, 3 decembrie, Ministerul Afacerilor Interne al Federaţiei Ruse a anunţat că moldovenii care au încălcat termenul de şedere vor beneficia de anularea încălcărilor dacă vor reveni în Republica Moldova în perioada 1 ianuarie–28 februarie şi se vor întoarce în Rusia nu mai devreme de martie 2019.

Perioada respectivă coincide cu cea a campaniei electorale. Dodon a ţinut să le mulţumească autorităţilor ruse în aceeaşi zi. „Exprim recunoștința față de conducerea rusă pentru măsurile concrete întreprinse cu privire la realizarea înțelegerilor la care am ajuns cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în timpul vizitei mele oficiale în Rusia, în perioada 31 octombrie–1 noiembrie”, a scris Dodon pe Facebook.

Conform deciziei Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, circa 170.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cad sub incidenţa acestei legi. Prevederile îi vizează și pe cetățenii moldoveni care au fost deportați anterior din cauza acelorași încălcări.

„Acest pas demonstrează deschiderea și interesul deosebit al conducerii Federatiei Ruse de a ajuta cetățenii noștri și de a dezvolta un parteneriat strategic cu țara noastră în toate domeniile de interes reciproc”, a mai spus Dodon.

Solicitat de mass-media să se pronunțe pe marginea acestei probleme, premierul Pavel Filip a sugerat că, dacă se adevereşte, „acest lucru poate fi calificat drept intervenţie a Federaţiei Ruse în campania electorală din R. Moldova”.

Comisia Electorală Centrală a luat apă în gură. La fel şi democraţii care anterior s-au arătat nespus de îngrijoraţi că ”serviciile speciale ruseşti se implică în treburile interne ale Republicii Moldova prin fundaţia „Open Dialog”.

„Probabil, în comparaţie cu activitatea subversivă a Fundaţiei Open Dialog pe teritoriul Republicii Moldova, înţelegerea lui Dodon şi Putin e zero!”, a ironizat comentatorul politic Oazu Nantoi.

Expertul a evocat replica președintelui rus la declaraţia omologului său ucrainean care a relevat anterior că preşedintele rus nu vrea să discute cu el la telefon situaţia din strâmtoarea Kerci: „Putin a declarat că nu vrea să îi răspundă lui Poroşenko la telefon, deoarece nu vrea să îi facă campanie electorală. În același timp el face totul ca Dodon să învingă la viitoarele alegeri. Putin face acest gest, deoarece are nevoie de redacţia a doua a Memorandumului Kozak, inslusiv în urma desemnării lui Kozak la 11 iulie în calitate de reprezentant special pentru relaţiile comercial economice. E vorba de schimbul suveranităţii pe 30 de arginţi”. Potrivit lui Oazu Nantoi, gestul lui Putin este o ingerinţă brutală şi o bătaie de joc față de cetăţenii Republicii Moldova. Cu atât mai inexplicabil este faptul cu cât luptătorii cu propaganda rusească şi Fundaţia „Open Dialog” au luat apă în gură în acest caz de şantaj direct din partea Rusiei.

„Autorităţile statului care se respectă trebuie să elaboreze politici care să consolideze statul, să consolideze populaţia în baza criteriului de cetăţenie, de luptă cu corupţia, ca oamenii să nu fie manipulaţi din exterior. Cazul Ucrainei a demonstrat că un stat corupt nu poate să se apere de agresiunea din exterior.”

„În cazul nostru, este vorba de un război hibrid purtat de binom împotriva propriilor cetăţeni cu complicitatea lui Putin. Pentru a avea o reacţie adecvată din partea instituţiilor statului la astfel de acţiuni trebuie schimbate autorităţile”, a mai spus Nantoi.

Reprezentanţii opoziţiei susţin de asemenea că este vorba de o înţelegere cu iz electoral. Potrivit liberal-democratului Grigore Cobzac, acţiunea întreprinsă de autorităţile ruse reprezintă o bătaie de joc la adresa cetăţenilor: „Este de fapt o amnistiere migraţională întreprinsă cu condiţia ca oamenii să meargă să voteze cu socialiştii. Amnistierile nu trebuie condiţionate cu acţiuni electorale. Cu atât mai grav cu cât unul dintre iniţiatorii acestui proces este şeful statului. Din păcate, nu cred că Comisia Electorală Centrală va reacţiona. Aceasta nu este liberă şi a demonstrat în repetate rânduri că nu se ghidează de Codul Electoral, ci acţionează fiind influenţată politic”, a mai spus deputatul.

Dodon a declarat anterior că Moldova a ratat în 2003 „cea mai reală şansă de soluţionare a diferendului transnistrean”. Prin desemnarea lui Kozak, la 11 iulie curent, Moscova a reiterat că doreşte federalizarea Moldovei. Cu alte cuvinte, transformarea Republicii Moldova într-un teritoriu controlat de Federaţia Rusă şi izolat de UE”.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: