image
Sursa foto: economist.com

Ce se întâmplă cu omenirea? Democrațiile sunt din ce în ce mai puține

Omenirea traversează o criză democratică, avertizează specialiștii, care ne prezintă datele celor mai recente studii realizate în această privință. Din nefericire, cifrele care au reieșit din analizele recent efectuate arată clar că, la nivel global, se înregistrează o scădere semnificativă a democrației.

Pentru persoanele nefamiliarizate cu termenul, democrația este o formă de guvernare în care supremația aparține poporului. Practic, poporul deține puterea, în mâinile sale.

Conform Indexului Democrației realizat de Economist Intelligence Unit, anul 2021 a prezentat o perpetuare a declinului democratic, în întreaga lume. Acest lucru e un fenomen îngrijorător, deoarece poate fi sinonim cu pierderea de drepturi și libertăți esențiale și întoarcerea la forme de guvernare totalitare și extremiste.

Studiul, citat de Playtech.ro, mai arată că numai 6,4% trăiau într-o ‘democrație deplină’, în ușor regres față de anul anterior (6,8%).

De asemenea, mai relevă analiza citată, mai mult de o treime din populație – 37,1% – trăia anul trecut sub o dictatură, ceea ce constituie o creștere ușoară comparativ cu 2020.

În ultimii ani se pare că asistăm la o creștere continuă a numărului de state autoritariste.

Analiștii au acordat o atenție deosebită situației din China și au constatat că așteptările lor le-au fost înșelate. În anii precedenți, se anticipa o deschidere spre democrație a poporului asiatic. Din nefericire, deși China a prosperat, în ultimii ani, din punct de vedere economic, acest lucru nu s-a înfăptuit. Mai mult decât atât, ne indică datele din studiu, țara a devenit ‘mai puțin liberă’, fiind clasificată în raportul EIU drept un ‘regim autoritar’.

Și despre state europene dezvoltate se vorbește în termeni nu tocmai favorabili. Spania, de exemplu, a fost coborâtă la gradul de ‘democrație deficientă’. De vină pentru această imagine înrăutățită ar fi un scor redus la capitolul independența justiției, din cauza disputelor politice legate de numirea judecătorilor.

Un alt exemplu este Marea Britanie. Deși este în continuare catalogată ca fiind o ‘democrație deplină’, a coborât în clasament în urma câtorva scandaluri care au subminat încrederea în guvern.

Noutăţile partenerilor

comentarii: