image
Sursa foto: cnbc.com

Putin spune că exploziile gazoductelor Nord Stream au întrerupt cooperarea Rusia-Germania

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni că cooperarea dintre Moscova şi Berlin a fost întreruptă de exploziile din septembrie 2022 care au afectat conductele Nord Stream care pompau gaz rusesc în Germania pe sub Marea Baltică.

Putin a făcut comentariile în timp ce a acceptat acreditările a peste 20 de noi ambasadori în Rusia, inclusiv ai Germaniei şi Marii Britanii, la o ceremonie la Kremlin.

„Starea actuală îngheţată a relaţiilor (Germaniei) cu Rusia - şi asta nu este din iniţiativa noastră, vreau să subliniez - este neprofitabilă. Este neprofitabil atât pentru noi, cât şi pentru dumneavoastră, dar mai ales, în opinia mea, pentru Germania”, a spus Putin.

„Energia a fost întotdeauna un domeniu atractiv de cooperare bilaterală. Această cooperare a fost literalmente perturbată de sabotarea conductelor Nord Stream”, a adăugat el.

Rusia dă vina pe Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina pentru exploziile conductelor. Toate acestea neagă orice implicare.

Putin şi-a exprimat luni de asemenea speranţa că relaţiile dintre Moscova şi Londra se vor îmbunătăţi, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

„Să sperăm că situaţia se va schimba în bine în interesul celor două ţări şi popoare”, a spus Putin.

Relaţiile Rusiei cu ţările occidentale sunt la cel mai scăzut nivel de la Războiul Rece în urma deciziei lui Putin din februarie 2022 de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, ceea ce a determinat valuri succesive de sancţiuni economice occidentale.

Printre altele, preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Emiratele Arabe Unite şi Arabia Saudită în această săptămână, adaugă Reuters, citând un anunţ făcut luni de canalul de ştiri rus Shot TV, citându-l pe consilierul lui Putin, Iuri Uşakov.

Anunţul vizitei vine după ce grupul OPEC+ de producători de petrol, care include toate cele trei ţări, a convenit joia trecută să reducă voluntar producţia cu aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi.

Putin a călătorit rar în străinătate în ultimii ani şi mai ales în state ale fostei Uniuni Sovietice. Ultima sa călătorie dincolo de aceste ţări a fost în China în octombrie.

Noutăţile partenerilor

comentarii: