image
Sursa foto: jurnal.md

Scandal la Parlament: Motivul pentru care deputații BCS și cei din Partidul Șor au blocat tribuna centrală // FOTO VIDEO

Proiectul legii privind majorarea vârstei de pensionare a provocat scandal în Parlament. Deputații BCS și cei din Partidul Șor au blocat tribuna centrală a legislativului în momentul în care urma să fie prezentat raportul comisiei de profil asupra proiectului.

Deputații din opoziție au ieșit cu placate cu mesajul „Opriți genocidul social” și au scandat „Rușine”.

„Subiectul e prea important ca să fie discutat azi. Cerem să fie întors în comisie, să fie organizate audieri și să se revină cu un proiect mult mai echilibrat și chibzuit”, a declarat Vlad Bătrâncea.

În timp ce deputații BCS scandau, raportul comisiei de profil asupra proiectului a fost totuși prezentat de președintele Comisiei Protecție Socială, Dan Perciun.

„Respect dreptul de a protesta, dar toți bine știm că acele modificări le-ați făcut pentru bătălia electorală, dar știți foarte bine care este impactul acestora pentru buget”, a spus speakerul Igor Grosu.

În ciuda protestului, proiectul a fost votat în lectura a doua.

Proiectul anulează prevederile din 2020 și revine la graficul de majorare a vârstei de pensionare. La 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbați rămâne a fi 63 de ani, pentru femei va fi 59.6 ani la 1 ianuarie și 60 de ani la 1 iulie 2022. Vârsta va crește gradual pentru doamne la 63 de ani în 2028.

Totodată, cei care au un stagiu de cotizare mai mare decât stagiul standard se vor putea pensiona la orice vârstă. Pentru bărbați va fi nevoie de un stagiu mai mare cu 5 ani decât cel standard, pentru femei – cu 3 ani. Asta înseamnă că bărbații, la 1 ianuarie 2022, se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani stagiu contributiv, iar femeile 35.6 ani. În cazul femeilor, stagiul necesar va crește gradual până la 37 de ani în 2024.

Formula de indexare va ține cont nu doar de creșterea prețurilor, dar și de creșterea economică reală. Pensiile se vor indexa o dată pe an, în aprilie, cu inflația pe anul precedent, dar totodată se vor majora cu o sumă fixă pentru toți în funcție de creșterea economică. Am optat pentru o sumă fixă calculată ca 50% din creșterea economică reală multiplicată cu pensia medie pentru a aduce o mai mare echitate în sistemul reducând din decalajul dintre cele mai mari și cele mai mici pensii.

protestprotest

Noutăţile partenerilor

comentarii: