image
Sursa foto: jurnaltv.md

VIDEO // A început marea curățenie în cimitire: Oamenii se pregătesc de Paștele Blajinilor

În sate, oamenii se pregătesc de o altă zi importantă. Fac ordine în cimitire, sădesc flori și vopsesc crucile, pentru ca locurile de veci să arate îngrijit. Pentru unii, Paștele Blajinilor este o rară ocazie să-și revadă apropiații. Pentru alții, e încă o zi în care realizează că mai toate rudele sunt departe de ei.

În satul Hâjdieni, raionul Glodeni, pe an ce trece, tot mai puțini oameni vin să aibă grijă de morminte. Mătușa Larisa face ordine la locurile de veci ale socrilor săi. Pentru ea, e încă un motiv să-și amintească de cei dragi.

Aici îi sunt înmormântați socrii, părinții, frații și singurul copil.

Paștele Blajinilor este una dintre puținele sărbători, când familiile se reunesc la o masă - chiar și la cimitir. Dar nu toți sunt norocoși să-i aibă pe cei dragi alături și recurg la conversațiile lungi, online.

Natalia este printre cei care, odată pe an, vin de Paște acasă. A găsit mare dezordine la mormintele bunicilor din Glodeni.

Femeia spune că ține să respecte toate tradițiile de Blajini, chiar dacă familia îi este împrăștiată prin lume.

Pentru că multe locuri de veci sunt înghițite de iarbă și mizerie, unii oameni vin să aibă grijă și de ele, chiar dacă nu-i cunosc pe răposați.

În Republica Moldova, Paștele Blajinilor este sărbătorit duminică și luni, la o săptămână de la Învierea Domnului. Pentru bugetari este zi liberă. În unele localități, oamenii merg la cimitire și sâmbătă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: