image
Sursa foto: RTBF

Greta Thunberg, criticată de eseistul Pascal Bruckner: „Mesagerul ucide mesajul”

Celebrul eseist francez Pascal Bruckner a criticat atenția acordată de mass-media Gretei Thunberg, atenție în care vede un simptom al unei societăți îmbătrânite. Într-un interviu acordat RTBF, Bruckner susține că astfel s-a ajuns în situația în care „mesagerul ucide mesajul”.

„Dorința de tinerețe a devenit simptomul unei societăți în curs de îmbătrânire”, a scris Pascal Bruckner în ultima sa lucrare ”O scurtă eternitate – filosofia longevității”. Invitat să detalieze aserțiunea în interviul acordat televiziunii publice de limbă franceză din Belgia, Bruckner a dat exemplul Gretei Thunberg.

„Ce este periculos sunt acești adulți care se prosternează în fața ei și care au impresia că au găsit un oracol, deși ea nu face decât să repete ceea ce media ne inculcă de 20 de ani, anume că există o schimbare a climei. Media relatează un catastrofism al căruia Greta Thunberg nu este decât ecoul”, a afirmat Bruckner.

Scriitorul s-a referit și la implicarea tinerilor în mișcarea inițiată de Thunberg. ”Astăzi avem ”Greta traversează Atlanticul”, ”Greta va conduce o Tesla împrumutată de Arnold Schwarzenegger”, ”Greta are rău de mare”. Mesagerul ucide mesajul. Mi se pare că o tinerețe care este servită cu laptele disperării nu este o tinerețe informată, ci o tinerețe panicată”, crede Pascal Bruckner, scrie Libertatea.ro.

Acesta este neîncrezător și în profețiile apocaliptice ale ecologiștilor. ”Ecologia este profund divizată între mai multe variante: există ecologiile catastrofice, ecologiile totalitare, ecologiile pozitive și inteligente. Eu prefer mai degrabă o ecologie științifică, rațională, care ne explică ce este bine și ce nu. Am o profundă neîncredere în profeții catastrofei”, a conchis Pascal Bruckner.

Noutăţile partenerilor

comentarii: