image
Sursa foto: daibau.ro

Lemnele de foc, mai scumpe; Agenția Moldsilva a început suplinirea stocurilor // VIDEO

Lemnul de foc s-a scumpit. Un metru ster de lemn tare costă între 750 și 1200 de lei. Pentru comparație: anul trecut, aceeași cantitate costa 875 de lei, cel mult. Agenția Moldsilva a început suplinirea stocurilor și elaborează formula de vânzare a lemnului.

IULIAN MAMAI, director adjunct, Moldsilva: "Pentru sezonul 2023-2024 ne propunem de a pune la dispoziție o cantitate de masă lemnoasă de circa 568 de mii metri cubi. Nu avem o cantitate plafonată de masă lemnoasă propusă spre comercializare. Este primul venit, primul servit. La adresarea cetățeanului către ocoalele silvice, i se comunică despre existența stocurilor."

Prețurile la lemn de foc au fost majorate, conform metodologiei.

IULIAN MAMAI, director adjunct, Moldsilva: "Variază pentru specii tari de la 750 la 1250 de lei pentru metru ster, specii moi de la 370 la 750 de lei pentru metru ster, variind de la entitatea silvică și specia lemnului de foc."

La Ungheni, Răzeni și Chișinău există entități silvice cu stocul la zero. Acestea vor fi suplinite pe parcursul trimestrului IV. Întreprinderea silvo-cinegetică din Strășeni, unde a fost echipa Jurnal TV, dispune de 4,5 mii de metri cubi de masă lemnoasă. Oamenii au avut grijă să cumpere lemne de foc mai din timp.

Din 27 de mii de metri cubi de masă lemnoasă, pusă la dispoziție de întreprinderea din Strășeni, circa 23 de mii de metri cubi au fost cumpărați în primele nouă luni ale anului. Masa lemnoasă poate fi procurată direct de la sediul întreprinderii.

Unii locuitori din Strășeni ne-au spus că sunt gata de iarnă, dar alții - nu, pentru că nu au bani.

Agenția de Stat ”Moldsilva” are în gestiune circa 75% din fondul forestier al Republicii Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: