image
Sursa foto: wikimedia.org

Constatările ombudsmanului privind incendiul de la Spitalul de Psihiatrie

Pacientul care a provocat incendiul din octombrie 2022 într-o secție din Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru nu ar fi prezentat semne clinice pentru o maladie psihică care să necesite tratament cu internare în instituția respectivă.

Acesta ar fi trebuit să-și ispășească pedeapsa privativă de libertate pe viață în penitenciar, cu asigurarea tratamentului medicamentos necesar și cu implicarea lui în programe cognitiv-comportamentale. În prezent, persoana este plasată într-o instituție penitenciară, la decizia instanței de judecată. Constatările se regăsesc într-un raport prezentat de avocatul poporului, Ceslav Panico, notează IPN.

Ombudsmanul, care a inițiat o investigare ca urmare a incendiului, a constatat un concurs de inacțiuni și omisiuni din partea Ministerului Sănătății și Spitalului cu privire la instituirea unor mecanisme de prevenire a situațiilor tensionate și a incidentelor sau a relelor tratamente. Acest fapt ar fi putut contribui la provocarea incidentului din 27 octombrie 2022 de către pacienții nemulțumiți de situația lor din instituția de psihiatrie. Ca urmare a incendiului nimeni nu a avut de suferit. Persoanele au fost evacuate și focul a fost stins de pompieri.

Ombudsmanul este îngrijorat de consecințele care au urmat față de pacienții implicați în incident. În cadrul unei vizite repetate, din 28 noiembrie, Comisia specială a constatat că starea unui pacienta devenit și mai precară.  „Pacientul în continuare era izolat de restul pacienților în salonul de supraveghere nr.5 și, comparativ cu starea fizică din vizita precedentă, pacientul vizibil arata rău și a slăbit mai mult de 15 kg, era palid, apatic, amețit, și a declarat că i se administrează non-stop tratament deși nu cunoaște ce preparate și în ce doze. Ombudsmanul consideră astfel de acțiuni sunt inacceptabile și care nu corespund necesităților de securitate și siguranță a persoanei sau altor pacienți și personalului instituției. Acțiunile date ar putea fi considerente ca acte de tratament inuman și degradant”, se arată în raport.

Ca rezultat al investigării, avocatul poporului a înaintat recomandări Ministerului Sănătății și Spitalului de Psihiatrie, cu solicitarea de a fi puse în discuție într-o ședință comună.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: