image
Sursa foto: bnm.md

Banca Națională, responsabilă financiar în dosarul „Frauda bancară”

Banca Națională a fost recunoscută responsabilă financiar în dosarul „Frauda bancară”, printr-o decizie a Judecătoriei Chișinău. Instanța a respins, totodată, cererea avocatului omului de afaceri rus, Andrei Goncearenco, privind scoaterea sechestrelor de pe sediul Global Business Center. Procurorii spun că legalitatea asupra aplicării sechestrelor pe bunurile din dosarul „Frauda bancară” a fost expusă de Curtea de Apel Chișinău.

Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a depus o cerere la Judecătoria Chișinău după ce avocatul fostului viceguvernator al BNM, Ema Tăbârță, a cerut instanței ca banca centrală să fie recunoscută, din nou, civilmente, responsabilă în dosarul „frauda bancară”. Instanța a admis însă doar cererea Emei Tăbârță. Altfel spus, dacă inculpații vor fi găsiți vinovați de complicitate la escrocherie și spălare de bani, BNM va fi obligată să restituie circa două miliarde de lei drept prejudiciu cauzat de către aceștia.

La fel, completul de judecată a respins cererea avocatului companiei Real Concept Imobil, Sergiu Istrate, care reprezintă interesele în instanță a omului de afaceri din Rusia, Andrei Goncearenco, privind scoaterea sechestrelor de pe sediul Global Business Center, fostul sediu de afaceri al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Procurorii spun că decizia de a respinge demersul de scoatere de sub sechestru a bunurilor lui Goncearenco este perfect legală.

„Poziția Procuraturii a fost expusă în ședința de judecată: că toate cererile cu privire la ridicarea bunurilor de sub sechestru sunt neîntemeiate. Noi am prezentat astăzi deciziile Curții de Apel care sunt definitive și irevocabile și în care au fost deja examinată legalitatea asupra aplicării sechestrului pe aceste bunuri, iar avocatul ar putea să solicite acest lucru doar atunci când sunt careva argumente sau circumstanțe noi, ceea ce nu a fost prezentat”, a spus procurorul Alexandru Cernei.

Avocatul lui Plahotniuc, Lucian Rogac, a depus și el o cerere de excludere a probelor din dosar. Procurorii s-a abținut de la comentarii.

„Noi încă nu cunoaștem conținutul acestei cereri. Chestiunea urmează a fi pusă în discuții la ședința următoare”, a menționat procurorul Alexandru Cernei.

Avocatul al unui dintre inculpați, Ion Vâzdoga, a cerut procurorilor să explice învinuirea în privința clientului său, așa cum aceasta nu îi este clară.

Ședința preliminară în dosarul „Frauda bancară” a durat mai bine de doi ani. La următoarea ședință participanții la proces ar urma să purceadă la examinarea cauzei în fond. În dosarul cu pricina sunt conexate mai multe cauze penale și vor fi audiați peste 100 de martori din partea acuzării. Drept parte vătămată a fost recunoscut Ministerul Finanțelor, cu un prejudiciu de 13,5 miliarde de lei.

Pentru repararea prejudiciului cauzat statului, procurorii anticorupție au aplicat sechestre pe bunurile fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguțanu, în valoare totală de 1,6 milioane de lei și, respectiv, pe bunurile fostului viceguvernator BNM, Ion Sturzu - de 2,4 milioane de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: