image
Sursa foto: jurnal.md

„Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, rețelele de gaze nu mai sunt controlate de Gazprom” // OPINII

Preluarea sistemului național de transport al gazelor de către Vestmoldtransgaz, controlată de Transgaz România, va însemna distrugerea monopolului deținut de Gazprom. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„Încă de la începutul războiului, RM a fost șantajată de Gazprom. Toată lumea ține minte când nu s-a spus că nu e clar dacă vom avea un contract cu Gazprom. Am fost nevoiți sa acționăm prompt ca să găsim alte surse de gaze naturale. Paralel s-a mers pe modificarea legislației și aprobarea pachetului Energetic III pentru separarea serviciilor de transport, furnizare ș distribuire. Acum avem efectul acelor legi votate în ultima perioadă. Pentru prima dată în istoria țării, rețelele de gaze nu mai sunt controlate de Gazprom”, a declarat deputatul PAS Dorian Istratii.
„Acum se întâmplă ceea ce guvernele nu au vrut să facă timp de un deceniu. Va dispare un monopolist de pe piața gazelor din RM, care era Gazprom. El dicta și prețurile, condițiile de livrare, transport și distribuție. Acum lucrurile ar trebui să se simplifice, e important să funcționeze confirm rigorilor pieței”, a spus și jurnalistul Ion Terguță.

În opinia vicepreședintelui Partidului Social Democrat European, Nicolae Ciubuc, prin semnarea acestui contract cresc garanțiile că livrările de gaze nu vor fi periclitate.

„Guvernul României a făcut un efort esențial atunci când a contribuit prin construcția acestui gazoduct Iași-Ungheni-Chișinău. Noi deja avem experiența administrării acestui gazoduct din partea României”, a spus Ciubuc.

Și secretarul general al PPDA, Liviu Vovc, a opinat că implementarea Pachetului Energetic III este importantă pentru stabilitatea Republicii Moldova.

„Implicarea mai multor actori pe piața gazelor va limita posibilitatea monopolului și a șantajului din partea unuia dintre actori. Faptul că România, prin Transgaz, dorește să devină distribuitor principal în RM este un lucru bun, deoarece în toți acești ani, România nu ne-a băgat cuțitul în spate, dar a fost sora mai mare care ne-a ajutat”, a menționat Liviu Vovc.

Apariția unui nou agent economic pe piața de gaze din RM, cu atât mai mult unul din România, indiscutabil scade din presiunea Rusiei asupra Republicii Moldova, inclusiv din punct de vedere politic, a adăugat și analistul politic Anatol Țăranu.

„Gazul rusesc dintotdeauna a fost o armă politică în mâinile Kremlinului și mai puțin o armă economică. Dar mai departe încep problemele legate de interpretări. Gazul costă. Acum beneficiem de gaz rusesc care e prefăcut în electricitate care e foarte ieftin. Acest lucru ar putea să se schimbe. Acum, Moldova trebuie să caute resurse suplimentare pentru a asigura furnizarea de energie electrică”, a spus Țăranu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: