image
Sursa foto: Jurnal TV

OPINII // Decizia Parlamentului European de a cere inițierea negocierilor de aderare este una istorică

Ieri, deputații europeni au votat o rezoluție în care cer începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. Reprezentanții societății civile de la Chișinău califică decizia forului european drept una istorică și spun că momentul aderării Republicii Moldova la UE este mai aproape decât a fost prognozat la obținerea statutului de țară candidat la aderare.

„Este o oportunitate istorică pentru Republica Moldova. Acum Republica Moldova are șansa să scape de zona de influență rusească. Republica Moldova trebuie să depună tot efortul pentru a se folosi de această fereastră de oportunitate, pentru că această perioadă propice nu va fi foarte lungă. Această șansă este creată de eroismul ucrainenilor, de sacrificiul acestei țări care ne-a protejat de invazia rusă. Planurile Rusiei erau nu doar să ajungă la Kiev, dar și în Republica Moldova, în februarie 2022. Ei chiar planificau să fie aici, în Chișinău. Acum avem această oportunitate istorică și ar fi foarte iresponsabil să n-o folosim”,

a spus directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Ex-deputatul Iurie Reniță spune că, deși războiul din Ucraina accelerează procesele eurointegrării, Republica Moldova va deveni stat membru UE doar în baza eforturilor depuse în interiorul țării, prin reformarea instituțiilor statului.

„Mesajul transmis de Parlamentul European prin solicitarea către Comisia Europeană de a iniția negocierile cu Republica Moldova este un mesaj de motivare și susținere a țării noastre. Din nou, factorul extern este predominant și favorizează apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Recent, am văzut declarația unui secretar de stat de la Externe care spunea că doar 40% din cele 9 condiționalități sunt realizate. De noi depinde să ne facem temele pe acasă. Dar dacă vom miza de generozitatea occidentalilor spunându-le că 30 de ani nu s-a făcut nimic, vom crea impedimente în apropierea de Uniunea Europeană. Acum e momentul acțiunii”,

a spus ex-deputatul Iurie Reniță.

Ieri, după ce Parlamentul European a solicitat începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE până la sfârșitul acestui an, președinta Maia Sandu a menționat: „Locul Moldovei este în Uniunea Europeană. Avem tot sprijinul statelor europene să devenim membru al UE”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: