image
Sursa foto: Jurnal.md

Delegația UE în RM, despre trecerea la regimul fiscal de activitate independentă: Un pas important, conform standardelor UE

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova salută trecerea comercianților cu amănuntul din Republica Moldova, care activează în bază de patentă de întreprinzător, la regimul fiscal de activitate independentă, începând cu 1 iulie.

„E o schimbare care încurajează dezvoltarea comerțului și oferă antreprenorilor mai multe oportunități de creștere. Este un pas important, în conformitate cu standardele și practicile UE, care va ajuta Republica Moldova să combată evaziunea fiscală, spălarea banilor și contrabanda cu produse”, se arată într-un comunicat al Delegației UE.

Peste 4000 de comercianți cu amănuntul vor trece într-o săptămână la o nouă formă de antreprenoriat – activitatea independentă – ca urmare a intrării în vigoare a unor modificări legislative. Tranziția este obligatorie pentru deținătorii de patente care comercializează produse la tarabe, tejghele, tonete, în chioșcuri (gherete), pavilioane sau autovehicule. Sunt vizați comercianții care vând produse, reforma însă nu-i include și pe prestatorii de servicii în bază de patentă de întreprinzător.

Cei care trec la regimul fiscal de activitate independentă o pot face în câțiva pași simpli: procură aparatul de casă și control; beneficiază de consultații tehnice și instruire privind utilizarea aparatelor; depun o cerere la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat (SFS), în baza buletinului de identitate, sau online, prin intermediul portalului Sfs.md, cu aplicarea semnăturii electronice; sunt înregistrați în sistemul fiscal, chiar de la prima vizită; beneficiază de compensarea costului de achiziție al aparatului de casă și control, dar și al altor investiții pentru reutilarea locului de muncă, în sumă de până la 10.000 lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: