image
Sursa foto: jurnal.md

În Spania începe Summitul EPC, unul foarte important pentru R. Moldova; Jurnal TV reflectă evenimentele de la fața locului

La Granada, Spania, începe al treilea Summit al Comunității Politice Europene. Pentru Republica Moldova este un pas important înaintea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre subiectele principale fiind extinderea UE.

La reuniune participă 47 de președinți și șefi de guverne din Europa, inclusiv președinta Maia Sandu. În cadrul summitului, care precede reuniunea Consiliului European din 6 octombrie, tot la Granada, șefa statului va discuta cu omologii și liderii instituțiilor UE, despre provocările de pe continentul european, aderarea Republicii Moldova la UE și reformele în derulare.

Liderii Uniunii Europene urmează să discute despre reforma blocului format din 27 de națiuni. Este vorba despre lansarea unui lung proces de pregătire privind extinderea UE. Termenul limită privind pregătirea UE ar putea fi 2030. Țările care doresc să intre în UE sunt Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia-Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Albania, Turcia, Kosovo și Georgia.

Postul de televiziune Jurnal TV reflectă evenimentele direct de la fața locului, unde se află jurnalistul Dumitru Mișin, moderatorul emisiunii „Ora Expertizei”. Echipa Jurnal TV va veni cu cele mai recente informații și analize despre discuțiile și deciziile luate la summit.

jurnal.mdjurnal.md

jurnal.mdjurnal.md

Comunitatea Politică Europeană reprezintă un format de tip interguvernamental de dialog politic între statele europene cu scopul cooperării pe teme de interes comun, în vederea consolidării securității și stabilității pe continentul european. Prima reuniune a Comunității Politice Europene a avut loc la Praga, în octombrie 2022, iar cea de-a doua - în luna iunie curent, în Republica Moldova, și a adunat 49 de lideri europeni.

Noutăţile partenerilor

comentarii: