image
Sursa foto: alamy.com

În R. Moldova va fi creat un Tribunal anticorupție; Judecătorii vor avea 45.000 de lei salariu și pază de stat // DOC

Președinția anunță că a elaborat Conceptul privind crearea unei instanțe judecătorești anticorupție și invită societatea să vină cu propuneri și recomandări.

În competența noii instanțe vor fi toate cauzele de la Procuratura Anticorupție și toate contestațiile pe actele Autorității Naționale de Integritate, inclusiv cererile de confiscare a averii nejustificate.

Noua instanță va avea până la 15 judecători, selectați prin concurs de către CSM în bază de merit și experiență, și numiți de către președintele țării.

Judecătorii vor fi selectați în baza experienței de judecător în RM sau în străinătate, (potențial altă experiență relevantă a candidaților calificați pentru a fi numiți judecători), în baza unei reputații ireproșabile și a calităților profesionale.

Magistrații vor avea un mandat de 5 ani, un salariu apropiat de cel al unui judecător la Curtea Supremă după reformă (în jur de 45 mii lei), pază de stat la solicitare și locuințe de serviciu pentru cei din afara Chișinăului.

Instanța își va începe efectiv lucru când vor fi numiți cel puțin 4 judecători.

Legea va fi transmisă Parlamentului pentru examinarea în această sesiune parlamentară. După aprobare, textul legii va fi transmis Comisiei de la Veneția cu asigurările de ajustare ulterioară a legii.

Toți cei interesați sunt invitați să prezinte propuneri și recomandări până la data de 23 iunie 2023, inclusiv în format electronic, la adresele: [email protected], [email protected].

Vedeți aici conceptul:

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: