image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Maia Sandu: Justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători; CSM va funcționa în timp de 30 de zile

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai târziu. Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting și din acești membri se va crea CSM care va funcționa, indiferent de ce decid judecătorii. Sunt câteva dintre deciziile Consiliului Superior de Securitate, enunțate în cadrul unui briefing de președintele Maia Sandu.

„Am convocat astăzi ședința CSS în legătură cu situația excepțională din domeniul justiției. Acolo unde urmau să se aleagă membrii CSM, din păcate votul nu a avut loc, Adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legii, deoarece legea nu prevede posibilitatea întreruperii ședinței. Mai mult ca atât persoanele implicate în organizarea și conducerea acestei ședințe se aflau în conflict de interes, unii dintre ei nu au fost reconfirmați în funcție, iar alții nu au fost admiși pentru a candida la CSM de către Comisia de evaluare externă. Tot ce a reușit să arate judecătorii la această adunare este că justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, ci să compromită justiția”, a declarat Maia Sandu.

Președintele a menționat de ce judecătorii nu-și doresc un CSM funcțional. Această instituție este organul de autoguvernare, care propune candidaturile pentru judecătorii din toată țara. Dacă nu există CSM, nu pot fi numiți, detașați, promovați judecători și nici nu se pot aplica măsuri disciplinare față de unii dintre ei.

„O parte dintre judecători au decis vineri să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție. Este vorba de cei care nu-și pot justifica nici averile, nici abuzurile. Ei au ținut lecții de moralitate cetățenilor. Constatăm că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători, care au lăsat criminali în libertate care au permis ca Laundromatul, furtul miliardului să rămână nepedepsite sau au validat alegeri nedemocratice. Acest lucru nu ne va împiedica să contruim o justiție puternică și independentă. Independența judecătorilor nu înseamnă independența corupției”, a mai spus Maia Sandu

În acest context CSS a venit cu următoarele decizii și recomandări:

CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai târziu.

Parlamentul va numi membrii non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei pre-vetting și din acești membri se va crea CSM care va funcționa indiferent de ce decid judecătorii.

Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție în termeni restrânși și noul CSM va anunța concurs pentru selectarea judecătorilor pentru Curtea Anticorupție.

Această Curte va investiga dosarele mari de corupție și se va ocupa de corupția din sistemul judecătoresc. Instituția va deveni funcțională în cel mult trei luni.

În cadrul ședinței CSS s-a mai discutat că este timpul să fie aduși în sistemul judecătoresc tineri onești, cinstiți și nu rude ale judecătorilor corupți, promovate până de curând nu pe merite, dar pe interese personale și corupte.

„Mă adresez judecătorilor care au de ales: să fie parte a problemei sau să devină parte a soluției (...). Am văzut că există și judecători care aleg să-și facă meseria cu demnitate. Vocea și implicarea judecătorilor onești este decisivă acum. Demonstrați că puterea judecătorului vine din integritatea lui și nu mai tolerați ca țipătul disperat al corupției să fie mai tare decât vocea Dvs”, a mai spus Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: