image
Sursa foto: Profimedia

Acuzat că "s-a pătat de rusofobie" campionul mondial Usyk a fost deposedat de toate titlurile acordate

Oleksandr Usyk (35 de ani), unul dintre sportivii care au decis încă de la început să apere cu arma în mână Ucraina de invadatorii ruşi, a fost deposedat de titlurile primite din partea conducerii regiunii Crimeea.

Născut la Simferopol, adică în inima Crimeei, dar mutat la Kiev, Usyk este acuzat că îşi neagă originile şi că în 2014 nu a condamnat alipirea Crimeei de Rusia, dar acum luptă împotriva ruşilor.

„Acești oameni au salutat blocada de apă și de energie din Crimeea (n.r. de către Ucraina), pun la îndoială corectitudinea și legitimitatea întoarcerii noastre în Rusia, s-au pătat cu rusofobie. Astfel de oameni nu sunt demni să li se păstreze o memorie bună”, a spus președintele Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, citat de thepressunited.com.

Usyk a fost deposedat de titlurile sale, "Honored Worker of Physical Culture and Sports of Crimea" și de un însemn oferit pentru “Fidelity to Duty”.

Campion mondial la box, Usyk a arborat steagul Ucrainei în ringurile de box din întreaga lume, câștigând aurul pentru țara sa la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.La începutul ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, Usyk se afla în afara țării, dar s-a întors la Kiev pentru a se alătura unui batalion de apărare teritorială. Războiul l-a afectat atât de mult încât a slăbit 10 kilograme într-o săptămână.

Bursa celor doi pugilişti este de 120 de milioane de dolari şi va fi împărţită în mod egal de cei doi. Bursa de la meciul disputat la Londra a fost de 100 de milioane de dolari.

Casa lui Usyk a fost ocupată de soldaţii ruşi, care au făcut prăpăd acolo până la retragerea armatei din regiunea Kiev.

Usyk a uimit lumea boxului când a ajuns la categoria grea şi l-a învins la puncte pe Joshua în lupta lor pentru titlul mondial de pe stadionul Tottenham Hotspur din Londra, în septembrie 2021.

Usyk și Joshua (32 de ani) vor boxa din nou cu patru dintre cele cinci centuri pe masă: WBA Super, IBF, WBO și IBO.

Usyk a părăsit Ucraina după două săptămâni de război şi pregăteşte meciul cu Anthony Joshua, programat pentru luna iulie într-o locație încă neconfirmată, dar care mai mult ca sigur este Arabia Saudită.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: