image
Sursa foto: Profimedia

Boris Johnson și Vladimir Putin încearcă de două zile să vorbească la telefon

O discuție telefonică între premierul Marii Britanii Boris Johnson și președintele Rusiei Vladimir Putin a fost amânată pentru miercuri după-amiază, după ce fusese programată inițial luni. Apelul telefonic a fost anulat de Boris Johnson care a fost nevoit să răspundă la întrebările parlamentarilor despre scandalul petrecerilor din pandemie. Ulterior, cabinetul lui Johnson a cerut ca discuția să aibă loc marți, însă Kremlinul a refuzat.

Eforturile lui Boris Johnson de a se prezenta ca un jucător important în criza din Ucraina au primit o lovitură din partea Kremlinului, care a refuzat să reprogrameze o convorbire cu Vladimir Putin pe care premierul a fost forțat să o anuleze luni, a scris, marți dimineață, presa din Marea Britanie.

După ce The Guardian a precizat că nu este clar dacă apelul a fost refuzat de Kremlin din cauza unor probleme care țin de programul lui Putin sau este un refuz calculat al Moscovei pentru a evidenția irelevanța Marii Britanii și slăbiciunea lui Johnson, cabinetul premierului Boris Johnson a precizat că discuția telefonică a fost reprogramată pentru miercuri după-amiază.

Apelul inițial ar fi trebuit să aibă loc luni, însă Boris Johnson a trebuit să petreacă două ore răspunzând întrebărilor parlamentarilor britanici cu privire la rolul său în scandalul petrecerilor din Downing Street desfășurate în timpul pandemiei.

De asemenea, convorbirea trebuia să aibă loc înainte de vizita lui Johnson la Kiev.

„Ca prieten şi partener democratic, Regatul Unit va continua să apere suveranitatea Ucrainei împotriva celor care încearcă să o distrugă”, a declarat Boris Johnson într-un comunicat, înainte de vizita în Ucraina.

„Îndemnăm Rusia să se retragă şi să se angajeze în dialog pentru a găsi o soluţie diplomatică şi pentru a evita o nouă vărsare de sânge”, a mai spus premierul britanic.

Discuţiile de marţi dintre premierul britanic şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se vor concentra pe sprijinul strategic acordat Ucrainei de Marea Britanie.

Guvernul britanic a anunţat că va acorda un ajutor de 88 de milioane de lire sterline (105 milioane de euro) pentru a sprijini o guvernare stabilă şi pentru a reduce dependenţa energetică a Ucrainei de Rusia.

Între timp, Vladimir Putin are, marți, o întâlnire oficială la Kremlin cu premierul Ungariei Viktor Orban, notează Digi24.

În ultimele zile, Putin a avut convorbiri telefonice și cu președintele Franței Emmanuel Macron. Preşedintele rus şi omologul său francez au avut o convorbire telefonică luni, pentru a doua oară în ultimele patru zile, în plină criză legată de Ucraina.

„Schimbul de opinii a continuat cu privire la situaţia legată de Ucraina şi problemele legate de garanţiile de securitate cerute pe termen lung cerute de Rusia şi care să fie constrângătoare din punct de vedere juridic”, a afirmat preşedinţia rusă într-un comunicat, publicat ulterior.

Noutăţile partenerilor

comentarii: