image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Jurnalist, despre drumul RM către UE: „Suntem la al treilea pas, este multă muncă înainte” // VIDEO

Votul favorabil al Consiliului European, exprimat săptămâna trecută, pe 14 decembrie, în favoarea deschiderii negocierilor de aderare cu Republica Moldova aduce RM cu un pas mai aproape de UE. Jurnalistul și ex-deputatul Valeriu Saharneanu a punctat, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV, că, de la independență încoace, acesta ar fi cel de-al treilea pas al țării noastre pe calea integrării europene. Totuși, adevărata muncă începe de acum încolo, iar în continuare mai urmează alți cel puțin 10 pași.

Ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Bruxelles reprezintă un alt pas în drumul către consolidarea unui model de democrație europeană și integrare în Uniune. Totuși, acesta nu este decât un al treilea pas, fiind precedat mai intâi de obținerea independenței, în 1991 și, mai apoi, de dramaticul moment 7 aprilie 2009, când Republica Moldova s-a descotorosit de guvernarea comunistă mafiotă.

„Este muncă multă înainte. Eu zic că suntem la al treilea pas de ieșire de sub ocupația sovietică. Noi suntem pe drumul de lichidare a ocupației din '40-'44. În 1991, am făcut primul pas, spre independență. Iar apoi au urmat 10 ani de luptă, de integrare. În 1999, s-a încercat o apropiere de Uniunea Europeană, odată cu sumiitul de la Helsinki, dar oe atunci, forțele adverse erau cu mult mai puternice și au curmat plecarea primului ministru al nostru pentru a semna asocierea. Am așteptat apoi 10 ani de regim mafiot comunist, care s-a terminat cu crima din 7 aprilie 2009. Apoi s-a recurs la o guvernare pro-europeană, care parcă a luat în serios integrarea europeană și chiar și UE a luat în serios guvernarea de atunci. Atunci, în Parteneriatul Estic, UE i-a dat Republicii Moldova denumirea de „poveste de succes”, a subliniat jurnalistul.

Și deși momentul 2009 a adus un suflu de speranță în rândul populației, care avea aspirații încă timide de integrare europeană, noile guvernări care inițial își asumaseră acel demers, au trădat atât cetățenii care au avut încredere în aceștia, cât și proiectul de țară pentru integrarea RM în UE.

Practicile corupte și mafiote, preluate de la comuniștii care i-au precedat la guvernare pe pro-europenii din 2009, au transformat o potențială guvernare democratică într-una cleptocratică, iar mai apoi - într-una oligarhică.

„Mândri, băieții au continuat să guverneze, dar nu s-au uitat care este comportamentul clasei politice în Uniunea Europeană: lipsit de corupție și de alte metehne. Ei au vrut să repete tot ce a făcut Voronin. Au vrut să-și adapteze puterea absolută în mâinile lor. De acolo s-a născut o guvernare cleptocratică, mai apoi - oligarhică”, a mai adăugat fostul parlamentar.

Abia în 2023, Republica a făcut cel de-al treilea pas înspre Uniunea Europeană, odată cu votul favorabil al Consiului European, de săptămâna trecută, pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Totuși, de aici încolo, ar mai fi încă cel puțin 10 pași pe care guvernarea va trebui să-i facă cu încredere și consecvență pentru rolul pe care și l-a asumat.

„Și iată că în 2023, am ajuns la al treilea pas. Ca jurnalist, am observat că dacă la 14 decembrie nu se întâmpla ca Consiliul European să voteze acel document, în Republica Moldova s-ar fi pornit o întreagă campanie de revenire, s-ar fi făcut câțiva pași înapoi. Mai ales că chiar cu o săptămână înainte, pe 8 decembrie, au apărut voci care spuneau că guvernarea ar trebui să-și asume un potențial eșec. Dar, totuși, am reușit să facem acest pas, pe care eu îl consider că ar fi al treilea din 10 pași. Și sunt încă 10 pași de făcut, iar de acum încolo, începe greul pentru guvernanți pentru ca să mențină această cale”, a conchis Valeriu Saharneanu.

Întreaga emisiune poate fi vizionată mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: