image
Sursa foto: Jurnal.md

Vizitele la Chișinău ale oficialilor din UE, SUA și Rusia, la începutul săptămânii viitoare, DECISIVE // EXPERȚI

Vizitele mai multor oficiali străini în Republica Moldova, la începutul săptămânii viitoare, ar putea limpezi apele tulburi din politica moldovenească sau se va încerca semnarea unui pact pentru o perioadă de tranziție.

De această părere au fost unii invitați ai ediției de aseară a emisiunii „Cabinetul din umbră”. De asemenea, ei nu au exclus că între cei trei oficiali străini care vor vizita Chișinăul există și o înțelegere privind venirea lor în același timp.

„Din punctul meu de vedere acești oameni vin la Chișinău nu pentru alegeri anticipate, pentru că pentru asta nu ar mai trebui să vină. Există cel puțin doi actori care la momentul actual nu doresc o coaliție în care să participe Partidul Democrat. Primii sunt europenii, pentru că ar fi dincolo de logica lucrurilor care s-au întâmplat cel puțin în regiunea noastră în ultima perioadă și este vorba despre alegerile europarlamentare din România și mai ales arestul lui Dragnea. Și în cazul acesta nu văd care ar fi logica ca europenii să vină la Chișinău și să încerce medierea unei relații cu Partidul Democrat. Rușii la fel nu își doresc o relație cu Vladimir Plahotniuc”, a declarat jurnalistul Ion Terguță.

„Dmitri Kozak este succesorul lui Dmitri Rogozin, doar că spre deosebire de Rogozin, este mult mai apropiat de Vladimir Plahotniuc. A fost șeful cabinetului în perioada în care Putin era premier. Un alt detaliu foarte important că acest Dmitri Kozak este o persoană indezirabilă în Uniunea Europeană. Un alt detaliu important este că Dmitri Kozak, deși are un an de zile de când este în funcție, nu a fost niciodată în Republica Moldova”, afirmă jurnalistul Alex Cozer.

„Eu nu știu dacă prezența lor, a liderilor din afară, săptămâna viitoare va limpezi decisiv apele tulburi din politica moldovenească sau se va încerca un simplu pact pentru o perioadă de tranziție nu știm către ce. În momentul acesta noi nu avem la Bruxelles un executiv, comisia cu președintele ei o vom afla undeva în vară spre toamnă când își va prelua atribuțiile. Deci nu se poate acum negocia sau intra în niște jocuri care ar putea să fie repudiate de viitorul comisar pentru extindere. Asta vreau să descâlcesc în ce ar putea consta această victorie. Ce ar putea să obțină Rusia prin prezența la vârf a lui Kozak la Chișinău. Sau el este trimis aici ca să încerce să negocieze cu emisarii Europei de Vest și Statelor Unite un aranjament”, a menționat analistul politic român, Armand Goșu

„Orice intenție de schimbare, orice intenție de îmbunătățire a situației se ciocnește de acest Plahotniuc și atâta timp cât va fi el nu se va putea întâmpla nimic, pentru că el va strica toate planurile, dorințele și năzuințele noastre”, a menționat și jurnalistul Constantin Cheianu.

Înaltul Comisar European pentru Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, va veni luni la Chișinău. El va avea o serie de întrevederi cu liderii politici de aici. De asemenea, în Republica Moldova va ajunge reprezentantul Departamentului de Stat al SUA Brad Freden. Tot săptămâna viitoare, la Chișinău, va sosi vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentantul special al liderului de la Kremlin pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: