image
Sursa foto: wsj.com

Activiștii palestinieni pentru drepturile omului refuză să se întâlnească cu procurorul CPI

Grupurile palestiniene de apărători ai drepturilor omului au refuzat sâmbătă să se întâlnească cu procurorul Curţii Penale Internaţionale (CPI) Karim Khan, acuzându-l că îi favorizează pe israelieni, transmite Reuters și Agerpres.

Khan a făcut vizite în Israel şi în Cisiordania ocupată la cererea unor reprezentanţi ai familiilor victimelor atacului Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului. El urma să se întâlnească la Ramallah şi cu oficiali palestinieni.

Activiştii palestinieni nu au dorit însă să discute cu procurorul, considerând că situaţiile israelienilor şi palestinienilor sunt tratate diferit, fiind luate în considerare mai mult acuzaţiile israeliene privind abuzuri împotriva drepturilor omului decât reclamaţiile făcute de multă vreme de palestinieni.

Ammar Al-Dwaik directorul general al Comisiei Independente pentru Drepturile Omului, a afirmat că „domnul Khan nu îşi desfăşoară activitatea în mod independent şi profesionist”.

După izbucnirea războiului între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, ambele părţi s-au acuzat reciproc ce crime de război şi de nerespectarea drepturilor omului.

Khan a fost invitat în Israel de familiile unora din cei circa 240 de ostatici luaţi de terorişti de pe teritoriul israelian în 7 octombrie. Atacatorii din Hamas au ucis atunci circa 1200 de oameni, conform datelor furnizate de forţele armate ale Israelului, iar riposta israeliană în Gaza a luat viața altor peste 15.000, potrivit autorităţilor palestiniene.

Procurorul CPI a discutat sâmbătă şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, care i-a cerut să ancheteze operaţiunile israeliene din Gaza şi Cisiordania, mai scrie Agerpres.

Noutăţile partenerilor

comentarii: