image
Sursa foto: MARK PETERS

Cambodgia: Doi foşti lideri ai regimului khmerilor roşii, condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru genocid

Cei doi foşti conducători supremi ai khmerilor roşii care se mai află în viaţă au fost condamnaţi vineri în Cambodgia la închisoare pe viaţă pentru genocid, după primul astfel de verdict pronunţat de tribunalul special la 40 de ani de la căderea regimului care a ucis aproape două milioane de oameni, transmit AFP şi dpa.

Nuon Chea, azi în vârstă de 92 de ani, fost secretar general adjunct al partidului comunist şi fost ideolog al regimului, "a avut o contribuţie semnificativă la comiterea de crime, deţinând puterea supremă de decizie" împreună cu Pol Pot, a stabilit tribunalul. În ce-l priveşte, Khieu Samphan, în vârstă de 87 de ani, a fost şef de stat al "Kampuchiei democrate".

Amândoi au fost găsiţi vinovaţi de genocid împotriva etnicilor vietnamezi din Cambodgia, crime împotriva umanităţii şi încălcarea convenţiei de la Geneva. Nuon Chea a fost condamnat şi pentru genocid împotriva minorităţii musulmane cham.

Cei doi au mai fost condamnaţi în 2014 la închisoare pe viaţă pentru crime împotriva umanităţii comise în timpul regimului care a făcut ravagii în ţara asiatică între 1975 şi 1979. Circa 1,7 milioane de oameni au murit de foame şi în urma torturilor, a execuţiilor şi muncii forţate în regimul khmerilor roşii.

Nuon Chea a ascultat verdictul ascuns după faimoşii săi ochelari negri, într-o celulă special amenajată în sala de tribunal, dată fiind sănătatea sa fragilă. Khieu Samphan se afla în sală. Amândoi au negat atrocităţile.

La şedinţa de vineri au asistat câteva sute de oameni, inclusiv membri ai minorităţii cham şi călugări budişti. Pe parcursul procesului, care este probabil ultimul intentat foştilor lideri ai regimului ultramaoist, circa 100 de martori au denunţat crimele comise în timpul acestui regim, de la violuri şi mariaje forţate până la decapitări şi canibalism, scrie Agerpres.

Dintre foştii responsabili ai khmerilor roşii, tribunalul l-a condamnat deja tot la închisoare pe viaţă, în 2012, pe aşa-zisul "Duch", Kaing Guek Eav, care a condus celebra închisoare S-21, sau Tuol Seng, unde 15.000 de oameni au fost torturaţi înainte de a fi executaţi în afara capitalei Phnom Penh, în aşa-zisele Killing Fields.

În ce-l priveşte, fostul nr. 1 al regimului, Pol Pot, a murit în 1998 fără a fi judecat. Tribunalul special a fost creat în urma unui acord încheiat în 2003 între Phnom Penh şi ONU.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: