image
Sursa foto: dse.md

Unde ne adăpostim în cazul unor bombardamente? Autoritățile au elaborat o hartă a adăposturilor antiaeriene

Autoritățile centrale au elaborat o hartă a adăposturilor antiaeriene, pe care sunt însemnate peste o mie de locații, în care oamenii s-ar putea ascunde, în cazul unui bombardament. Multe adăposturi sunt, de fapt, treceri subterane, parcări sau subsoluri. Experții spun că acestea au gradul necesar de siguranță.

În total, peste 450 de adăposturi identificate se află în incinta blocurilor de locuințe. Lista poate fi găsită pe site-ul dse.md și accesată de pe platforma Google Maps. Tot acolo sunt însemnate peste 430 de încăperi aflate în locuri publice, precum instituțiile de stat sau trecerile subterane, în care oamenii s-ar putea ascunde în cazul bombardamentelor. Încă 140 de adăposturi sunt în spații private. În total, Inspectoratul General pentru Situații Urgente a identificat peste 1000 de adăposturi.

Salvatorii spun ca s-au ghidat de mai multe principii atunci când au ales adăposturile. De exemplu, acestea trebuie sa aibă cel puțin doua ieșiri, sa fie bine aerisite și sa aibă umiditatea scăzută. Multe parcări subterane din oraș s-au potrivit descrierii și astfel pot fi considerate sigure pentru a fi utilizate drept adăpost.

Potrivit celor de la IGSU, este vorba despre așa-zise „adăposturi adaptate”, care pot proteja persoanele preț de o oră sau mai mult și acestea vor fi deschise la necesitate. Ele nu trebuie confundate cu buncărele, care reprezintă edificii construite special cu scop de protecție.

„Proprietarul clădirii sau gestionarul blocului respectiv trebuie să-și asume mentenanța, accesul persoanelor în încăperea respective. De aceea, este foarte important ca lumea să conștientizeze acest fapt. Dacă vorbim de un bloc de locuințe, subsolul trebuie să fie deschis în momentul respectiv”, a precizat Liliana Pușcașu, ofițer de presă al IGSU.

Mulți oameni nu au habar că în blocurile în care stau sau în clădirile din vecinătate se află astfel de adăposturi. Unii nu știu ce vor face și cum se vor proteja. Iar alții nici nu văd o necesitate.

Anterior, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, ministra de Interne Ana Revenco declara că subiectul protecției civile a fost ignorat pe deplin în ultimii ani și că a solicitat să fie realizată o inspecție a încăperilor, care pot fi utilizate pentru protecția populației.

Jurnal TV a relatat și anterior despre adăposturile care există în Chișinău. Majoritatea se află în stare deplorabilă. Un adevărat buncăr pentru 40 de persoane se află și în sectorul Botanica, dar pentru că nu a fost îngrijit, oamenii spun că nu s-ar simți aici în siguranță.

Amintim că de la începutul războiului ruso-ucrainean până în prezent, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de mai multe ori. Totodată, fragmente ale unor rachete au căzut în mai multe localități.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: