image
Sursa foto: Profimedia

Rușii au tras împotriva propriilor soldați care participau la un exercițiu, crezând că-i invadează ucrainenii

Apărarea antiaeriană rusă a tras din greșeală și a ucis parașutiști ai Moscovei care făceau un exercițiu de desant în apropiere de granița cu Ucraina, crezând că e vorba de un atac ucrainean, scrie Newsweek, preluând mai multe canale media rusești.

Incidentul a avut loc în timpul unui exercițiu în poligonul de antrenament militar Kuzminsky din regiunea rusă Rostov, situată la granița cu Ucraina, a relatat duminică canalul rusesc Telegram Kremlin Snuffbox, potrivit Newsweek. Sursa citată a precizat că operatorul unui tun antiaerian ZU-23-2 a confundat exercițiile cu o invazie ucraineană și a deschis focul. Poligonul se află la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ucraina.

Ca urmare a tirului antiaerian, doi militari ruși au fost uciși, potrivit canalului, care a precizat că „din fericire, majoritatea focurilor de armă au fost ratate”.

Newsweek nu a putut verifica în mod independent informații și a contactat luni, prin e-mail, Ministerul rus al Apărării pentru comentarii. O anchetă a fost lansată în acest sens. Snuffbox Kremlin a mai relatat că, înainte de incident, operatorul tunului antiaerian ZU-23-2 se afla la datorie „de cel puțin 14 ore” și se întorsese recent din Ucraina, unde participase la invazia pe scară largă a Rusiei în această țară.

„Situația este agravată de faptul că trăgătorul s-a întors recent din zona [de război], unde a fost medialiat pentru munca eficientă. Soldații uciși nu au avut timp să ia parte la ostilități”, a mai precizat canalul. Într-un alt incident aparent în această lună, un avion rusesc a lansat accidental o rachetă asupra unui sat din regiunea Voronej, în vestul Rusiei, distrugând mai multe case, au declarat oficialii.

Într-o recunoaștere rară, Ministerul rus al Apărării a declarat pe 2 ianuarie că unul dintre propriile sale avioane de război a aruncat explozibili asupra satului Petropavlovka, avariind cel puțin șase clădiri private. Videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare au arătat un crater imens în pământ, provocat de explozie, și resturi împrăștiate.

„O anchetă este în curs de desfășurare pentru a afla circumstanțele incidentului. O comisie lucrează la fața locului pentru a evalua natura pagubelor și pentru a ajuta la restaurarea clădirilor”, a adăugat Ministerul Apărării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: