image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Ex-deputat: „Este momentul decisiv ca RM să se rupă definitiv de dependența energetică rusească”

Pentru Republica Moldova acum este momentul decisiv de a se rupe definitiv de dependența energetică rusească și să nu mai întrețină, sub diverse pretexte, separatismul transnistrean. Opinia aparține istoricului și fostului deputat Octavian Țâcu și a fost expusă în cadrul esmisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

„Din punctul meu de vedere acum este momentul decisiv de a ne rupe definitiv de această dependență energetică. Sigur că s-ar putea întâmpla lucruri destul de complicate pentru toți, inclusiv să avem varianta zero în care să înghețăm de frig, dar lucrurule trebuie iremediabil tranșate anume în acest moment”, a spus fostul deputat.

El a mai adăugat că aceasta se referă nu doar la cuplarea sistemului energetic al RM la cel românesc, ci și a sistemului de cale ferată și altele care trebuie integrate în spațiul UE, lucru care nu poate fi făcut decât prin România.

„Dacă vrem să întreținem separatismul transnistrean în continuare, spunând că avem angajamente, da, o putem face dar asta nu rezolvă problema. În Ucraina acum se moare, oamenii stau în întuneric sunt bătuți cu bombe și noi vorbim de niște chestii care sunt extrem de evidente”, a spus Țâcu.

Și fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a adăugat că guvernarea trebuie să asigure un echilibru, ca să nu sufere întreaga populație în urma acestei crize, dar toate discuțiile trebuie să fie îndreptate spre Vest, nu spre autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului și ruși.

„Nu sunt de acord că trebuie să murim de frig, eu sunt gata, dar avem copii, bătrâni și guvernarea trebuie să echilibreze cumva situația, dar discuția trebuie să fie către Vest nu în semobscuritate cu transnistrenii și cu rușii”, a spus Munteanu.

Deputatul Radu Marian, a ținut să precizeze că autoritățile au făcut extrem de mult în ultimul an pentru a ne rupe de dependența energetică rusească.

Deputatul a amintit de deschiderea gazoductului Iași-Ungheni, conectarea RM la piața energetică europeană fapt care ne permite să cumpărăm astăzi energie din România. Totodată au fost asigurate stocuri de gaze naturale de peste 150 de mil. m.c, care ne-ar ajunge pentru o lună și jumătate de iarnă în cazul unei crize și mai mari de gaze.

Emisiunea „Ora expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: