image
Sursa foto: jurnal.md

Start pentru reforma CSJ: Noile reglementări, promulgate de președintele Maia Sandu

Noua Lege cu privire la Curtea Supremă de Justiție, precum și Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ au fost promulgate, joi, de președintele Maia Sandu.

Numărul de judecător ai instanței va fi redus de la 33 la 20, iar la funcția de judecător al instanței vor putea pretinde avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului. Totodată, rolul de bază al CSJ va fi de a asigura o practică judiciară uniformă, notează Anticorupție.md.

Cea de-a doua lege prevede evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, de către o Comisie de evaluare. Membrii comisiei vor analiza integritatea etică și financiară a acestora, evaluarea urmând să aibă loc în termen de 6 luni de la demararea procedurii. Potrivit legii, în cazul în care Comisia de evaluare constată că informațiile furnizate de subiectul evaluării nu corespund realității sau dacă constată încălcări ale legii, aceasta sesizează organele competente.

Rezultatele evaluării urmează a fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care poate accepta sau respinge raportul Comisiei. În cazul respingerii raportului de evaluate, CSM poate dispune reluarea procedurii de evaluare, însă o poate face o singură dată.

Hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării judecătorului va duce la eliberarea acestuia din funcție. El nu va avea dreptul de a exercita funcția de judecător timp de 7 ani, iar timp de 5 ani nu va putea activa în calitate de procuror, avocat, notar, administrator autorizat, executor judecătoresc sau în alte funcții de demnitate publică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: