image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Ministrul Energiei: „Există o mare probabilitate ca rezultatele auditului să nu fie aprobate în CO al Moldovagaz”

Există o mare probabilitate ca rezultatele auditului pretinsei datorii față de Gazprom să nu fie aprobate în Consiliul de Observatori al Moldovagaz, dar Guvernul nu poate ignora acest document atunci când își formulează propria opinie referitor la modul de soluționare a acestor creanțe. O declarație în acest sens a fost făcută de ministrul Economiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii Secretele Puterii de la Jurnal TV.

„RM și-a asumat să facă acest audit, dar Gazprom a insistat ca rezultatele acestuia să fie aprobate în Consiliul de observatori (CO) al Moldovagaz. Acum noi am prezentat deja rezultatele la Moldovagaz și urmează a fi supuse procedurii de aprobare în CO. Suntem conștienți că există o mare probabilitate ca rezultatele auditului să nu fie aprobate în CO. Totuși, și aceasta este foarte important noi, Guvernul, nu putem ignora rezultatele unui asemenea audit atunci când ne formulăm propria opinie referitor la modul de soluționare a acestor datorii. Da, juridic poate să nu fie aprobat de Moldovagaz, și cei de la Gazprom pot să nu fie de acord cu rezultatele, dar noi, când ne formulăm poziția vizavi de cum poate fi soluționată această problemă ne vom baza pe el”, a declarat Victor Parlicov.

El a mai adăugat că șansa Gazprom de a recupera asemenea datorii expirate este practic lovită de nulitate.

Întrebat dacă există probabilitatea, ca în aceste condiții „Gazprom” să-i lase fără gaze pe locuitorii de pe malul stâng al Nistrului, ministrul a menționat că auditul nu vizează regiunea transnistreană, dar nu exclude întru totul un astfel de scenariu.

„Nu vreau să fac speculații referitor la ce-ar putea face Gazprom. Auditul a vizat datoriile de pe malul drept. Acum Gazprom pe malul drept nu livrează nimic și relații financiare legate de malul drept practic nu sunt. Auditul nu a vizat stocul de datorii de pe malul stâng. Dar dacă Gazprom decide că trebuie să sancționeze malul stâng pentru aceste decizii, o pot face. Sigur că ne pregătim de toate scenariile”, a mai spus Victor Parlicov.

Emisiunea Secretele Puterii poate fi urmărită integral mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: