image
Sursa foto: SpaceX

VIDEO: SpaceX a lansat o navetă cu „turiști privați” către Stația Spațială Internațională

SpaceX a lansat o navetă cu “turiști privați” către Stația Spațială Internațională. Doi dintre ei sunt saudiți, iar unul american. “Ghidul” lor este o fostă astronaută NASA, acum director al companiei private de turism spațial Axiom Space. Cei patru vor sta opt zile pe SSI.

Racheta Falcon 9 a decolat azi-noapte de la Centrul Spațial Kennedy din Florida și, după detașare a lansat nava spațială “Freedom”, a companiei SpaceX, care va ajunge pe Stația Spațială Internațională la ora 16:30, scrie Biziday.

Misiunea este condusă de Peggy Whitson, o fostă astronaută NASA, care a petrecut în total 665 de zile în spațiu, mai mult decât orice alt american. Ea este în prezent directorul Axiom pentru zboruri spațiale cu echipaj uman. Alături de ea se află Rayyanah Barnawi, o cercetătoare specializată în analizarea celulelor stem, prima femeie din Arabia Saudită care merge în spațiu, Ali Alqarni, un fost membru al forțelor aeriene saudite, și din John Shoffner, om de afaceri american, care este pilotul misiunii. Echipajul va rămâne pe stație opt zile, în care va efectua diferite cercetări și experimente. Axiom nu a precizat costul acestei misiuni, a doua pentru compania de turism spațial, însă membrii misiunii anterioare au declarat că au plătit fiecare câte 55 de milioane de dolari.

Timp de ani de zile, NASA nu a permis cetățenilor privați să viziteze stația spațială, însă în 2019 această politică a fost schimbată, în semn de recunoaștere a aportului pe care sectorului comercial o are în zborurile cosmice.

“Aceste misiuni sunt foarte importante pentru noi, la NASA, deoarece încercăm să deschidem spațiul, și în special orbita joasă a Pământului, pentru o mai mare parte a societății”, a declarat Ken Bowersox, administrator asociat al Direcției de misiuni pentru operațiuni spațiale a NASA, în timpul unei conferințe de presă înainte de zbor.

Prima misiune cu turiști spațial a Axiom a avut loc în 2022 și a inclus trei oameni de afaceri, însoțiți de Michael López-Alegría, un alt fost astronaut NASA, acum angajat al Axiom. Obiectivul pe termen lung al companiei de tursim spațial este acela de a-și construi propria stație spațială, pe orbita joasă a Pământului. Axiom este implicată și în programul Artemis al NASA, fiind responsabilă de crearea costumelor pe care astronauții le vor purta pe Lună.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: