image
Sursa foto: novostipmr.com

Tiraspolul acuză Chișinăul că a lansat „un război economic” împotriva regiunii și cere protecție de la Moscova

„Moldova a lansat practic un război economic împotriva Transnistriei, creând în mod deliberat condițiile preliminare pentru un deficit bugetar de milioane”. Este una din acuzațiile împotriva autorităților constituționale de la Chișinău, care se includ într-o pretinsă rezoluție votată astăzi la așa-numitul congres „al aleșilor locali de toate nivelurile”, desfășurat la Tiraspol.

Rezoluția propune ca în adresa Consiliului Federației și a Dumei de Stat a Rusiei să fie expediată o cerere de „implementare a măsurilor de protejare a Transnistriei în fața presiunii tot mai mari din partea Moldovei”.

„În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere”, se spune în rezoluția așa-numitului congres „al aleșilor locali de toate nivelurile”.

De asemenea, Secretarului General al Națiunilor Unite i se solicită „să ia în considerare drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a stopa încălcarea de către Moldova vecină a drepturilor și libertăților cetățenilor din Transnistria și de a preveni provocări care duc la o escaladare a tensiunii”.

Rezoluția mai conține un apel către Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente „pentru a preveni escaladarea pe Nistru”, iar Parlamentului European îi cere să depună eforturi „pentru a preveni presiunile din partea Republicii Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor transnistreni”.

video

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: