image
Sursa foto: gov.md

Dorin Recean: Rolul armatei a fost subminat; Războiul din Ucraina ne obligă să creștem capacitatea noastră de apărare

Rolul esențial al armatei în construcția statului, dar și în dezvoltarea unei societăți reziliente a fost subminat timp de mai multe decenii, dar acest lucru s-a schimbat. Pe moment Armata Națională are susținerea Președinției, a Guvernului și a partenerilor externi ai RM, a menționat astăzi în cadrul ceremoniei dedicată Zilei Armatei Naționale, premierul Dorin Recean.

„Aveți susținerea Președintei Maia Sandu, aveți susținerea întregului Guvern, pentru ca să creștem efortul de susținere și de investiții în Armata Națională. Pentru că Armata inspiră încredere, protejează valorile democratice autentice ale unui stat care vrea prosperitate pentru cetățenii lui”, a declarat Dorin Recean.

Premierul a mai adăugat că experiența altor țări neutre, precum Elveția, demonstrează că o armată bine echipată consolidează siguranța națională.

„Trebuie să investim mai mult în Armată și asta facem. (...)Domnule general Ohladciuc, aveți acum posibilitatea, dar și obligația să transformați aceste relații organizate de domnul ministru, într-o creștere efectivă a capacității Armatei Naționale. Suntem într-un context regional foarte dificil, fluid și riscant, când Rusia a agresat Ucraina. Datorită ucrainenilor și curajului lor, Republica Moldova este în pace, este în siguranță. Dar acest lucru nu trebuie să îl luăm pur și simplu, acest lucru ne obligă să creștem și mai mult capacitatea noastră de apărare, să sporim capacitatea noastră de interoperabilitate, iar exercițiile noastre în misiunile internaționale sunt cu atât mai importante”, a spus premierul.

În cadrul evenimentului a fost adus un omagiu veteranilor care au apărat libertățile și celor care continuă să o facă și  în prezent.

Amintim că astăzi Armata Națională marchează 32 de ani de la înființare. Instituția a fost creată la 3 septembrie 1991, prin decretul președintelui Republicii Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: