image
Sursa foto: expresul.md

Coletele care vor valora mai puțin de 45 de euro nu vor mai fi impozitate, așa cum se întâmplă în prezent

Plafonul de impozitare în cazul coletelor trimise de persoane fizice din străinătate către persoanele fizice din Republica Moldova va fi majorat la 45 de euro. Altfel spus, coletele, care vor valora mai puțin de 45 de euro, nu vor mai fi impozitate, așa cum se întâmplă în prezent. Sunt prevederile unui proiect elaborat de Ministerul Finanțelor. Decizia finală privind noile prevederi va fi luată după procedura de consultare publică a proiectului.

„În proiectul pe care noi l-am propus spre dezbatere publică, avem situația în care coletele transmise de la persoană juridică spre persoană fizică în Republica Moldova este de 150 de euro. Noi vorbim despre coletele de la persoană fizică către persoană fizică. Noi am propus spre consultări publice 45 de euro, adică noi majorăm acest prag de la 0 la 45 de euro, astfel încât să avem un confort mult mai mare care transmit coletele de la persoană fizică la persoană fizică", a spus ministrul Finanțelor, Petru Rotaru.

După ce în spațiul public au apărut anumite interpretări false privind proiectul Ministerului Finanțelor, instituția a precizat că regimul fiscal aferent trimiterilor poștale de la afaceri către persoană fizică, realizate prin intermediul platformelor de comerț electronic, rămâne neschimbat, scutirea de taxe de import fiind aplicată pentru trimiterile expediate a căror valoare nu depășește 150 euro, începând cu 1 ianuarie 2024.

În prezent, coletele transmise de o persoană fizică aflată peste hotarele țării către o altă persoană fizică din Republica Moldova se impozitează de la primul leu, respectiv, prin noul proiect se urmărește majorarea plafonului de impozitare de cel puțin 45 euro.

Decizia finală urmează a fi luată după procedura de consultare publică asupra proiectului, prin care se urmărește alinierea la directivele europene, a subliniat ministrul Finanțelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: