image
Sursa foto: Facebook/Veðurstofa Íslands

Islanda: Vulcanul de lângă Reykjavik a erupt spectaculos, după frecventele cutremure în ultima lună (video)

Vulcanul de lângă Reykjavik a erupt spectaculos, după mai mult de o lună în care frecventele cutremure au anticipat evenimentul. Este cea mai puternică erupție din ultimii doi ani. Deocamdată transportul aerian nu este perturbat.

Erupția vulcanului Grindavik, aflat la doar 40 de kilometri de capitala islandeză Reykjavik, a început luni seara, la ora locală 22. Cantități semnificative de fum și lavă au fost eliberate, iar paza de coastă a publicat imagini cu erupția, surprinse din drone și elicoptere care au survolat zona, scrie Biziday.

Guvernul islandez a precizat că evenimentul nu reprezintă o amenințare la adresa vieții locuitorilor. Cei peste trei mii de locuitori ai orașului Grindavík, din apropiere, se află în afara pericolului.

Erupția a fost clasificată drept o “erupție de fisură”, care de obicei nu duce la explozii mari de lavă sau la eliberări semnificative de cenușă în atmosferă. În prezent zona este închisă, iar circulația rutieră este interzisă, populația fiind avertizată să nu se apropie.

Aceasta este a patra erupție în zonă înregistrată din 2021 și cea mai mare de până acum. Orașul Grindavík aflat în apropiere a fost evacuat luna trecută, din cauza activității seismice îngrijorătoare, care a persistat timp de câteva săptămâni, ceea ce a determinat autoritățile să declare stare de urgență la nivel național.

Islanda se află pe o limită a plăcilor tectonice care se despart continuu, îndepărtând America de Nord de Europa și Asia, de-a lungul liniei dorsalei Mid-Atlantic Ridge. Pe insulă există 32 de vulcani activi, iar populația este obișnuită cu erupțiile vulcanice, care în general au loc departe de orașe. Totuși, o erupție din 2010 a disturbat grav traficul aerian din Europa și America de Nord, din cauza norilor de cenușă care au pus în pericol motoarele aeronavelor și siguranța zborurilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: