image
Sursa foto: Jurnal.md

Scumpirile, o povară pentru moldoveni; Ministru: Responsabilitatea autorităților este de a ajuta cetățenii // VIDEO

Rolul Guvernului este să ofere economiei oportunitățile necesare pentru ca aceasta să crească mai repede decât prețurile. Totodată, responsabilitatea autorităților este de a ajuta cetățenii să facă față scumpirilor. Declarațiile aparțin ministrului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, și au fost expuse în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, de la Jurnal TV.

Ministrul a fost întrebat de moderatorul emisiunii la ce să se aștepte cetățenii la iarnă, în contextul scumpirilor în lanț.

„Este important ca oamenii să înțeleagă ce se întâmplă și de ce asta se întâmplă. Rolul Guvernului este să ofere economiei oportunitățile necesare pentru ca aceasta să crească mai repede decât prețurile, asta este de fapt soluția. R. Moldova continuă să treacă printr-o perioadă complicată din punct de vedere economic. Cred că vom avea o creștere pozitivă la sfârșit de an, dar asta nu înseamnă că noi am rezolvat toate problemele ce țin de economie. Vine perioada rece a anului, vin costurile la energie. De aproape doi ani, toate importurile care vin în țară ocolesc Ucraina și asta înseamnă costuri mai mari. Pe de o parte avem prețurile la energie care sunt în creștere din cauza lucrurilor pe care noi nu le controlăm, pe de altă parte să ajungi pe raftul unui magazin dintr-o localitate din RM costă mai mult și asta ajunge în preț, iar pe de altă parte avem inflația care este în scădere. Ne așteptăm să revenim în coridorul normal al Băncii Naționale până la sfârșitul anului. Efectele acestea se vor vedea în timp. Și carburanții au un anumit model de formare a prețurilor, nu spun asta ca scuză. Evident că responsabilitatea Guvernului și a statului în general este de a ajuta cetățenii să facă față acestor scumpiri, de aceea s-au lansat mai multe inițiative, inclusiv creșteri salariale. Nu spun că noi am rezolvat toate problemele”, a spus ministrul.

Republica Moldova este în continuare una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar ca să progreseze economic, spune Alaiba, este nevoie de mai mulți ani.

„Avem nevoie de o creștere economică accelerată timp de următorii zece ani. Avem nevoie de un salt de 7-10% să-l susținem timp de zece ani, ca să ajungem alte state din urmă. Trebuie să ne asigurăm că avem o creștere mai rapidă decât creșterea prețurilor. Respectiv, salariile și economia trebuie să crească mai rapid. Asta este posibil, dacă noi vom susține economia reală, să aducem investiții, să ajutăm antreprenorii noștri să investească și să-și crească capacitatea de producție și să ofere locuri de muncă bine plătite”, a declarat ministrul.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: