image
Sursa foto: jurnal.md

Rata de bază, redusă de BNM la 4,75%; A fost micșorată și norma rezervelor obligatorii în lei și valută

Rata de bază a fost redusă la nivelul de 4,75 la sută anual. Totodată, au fost micșorate și ratele la creditele și depozitele overnight, până la 6,75 la sută anual și, respectiv, 2,75. Decizia a fost luată astăzi, cu vot unanim, de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.

O altă decizie se referă la micșorarea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă începând cu perioada 16 decembrie 2023 – 15 ianuarie 2024, de la 34,0 la sută la nivelul de 33,0. Similar cu aceeași perioadă va fi diminuată și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută de la 45,0 la sută la nivelul de 43, 0 la sută din baza de calcul.

„Astfel banca centrală vrea să stimuleze creditarea și să susțină cererea internă, concomitent cu încurajarea consumului și a investițiilor pentru echilibrarea economiei naționale. Riscurile și incertitudinile prognozei au crescut mai ales în contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu. De asemenea, din mediul extern se conturează riscuri aferente cotațiilor la resurse energetice, scăderea activității economice în zona euro, războiul din Ucraina, momentul relaxării politicilor monetare în regiune și la nivel mondial, șocurile temporare de ofertă și prețurile la produse alimentare”, se spune în comunicatul publicat pe site-ul Băncii Naționale.

În același timp, se atestă și incertitudini interne, printre care ajustarea tarifelor, modul de reflectare în statistică a compensațiilor la resurse energetice pentru perioada rece a anului, fluxul refugiaților, condițiile meteorologice și recolta agricolă viitoare, mai explică BNM.

Tot în ședința de astăzi, Comitetul executiv a aprobat Raportul asupra inflației nr. 4 precum și modificări privind rata de remunerare a rezervelor obligatorii în dolari SUA și în euro.

Noutăţile partenerilor

comentarii: