image
Sursa foto: Ronen Zvulun/Reuters

Israelul, hotărât să-şi continue ofensiva în Fâşia Gaza după atacul iranian

Armata israeliană îşi continua luni operaţiunile în Fâşia Gaza, subliniind că atacul fără precedent din weekend nu o va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva Hamas, relatează AFP și News.ro.

”Chiar în timp ce eram atacaţi de Iran, nu ne-am pierdut din vedere un singur moment misiunea esenţială în Fâşia Gaza, care constă în salvarea ostaticilor noştri din mâna Hamas, mandatarul Iranului”, declara duminică seara un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari.

El a anunţat trimiterea - în zilele următoare - a două brigăzi de rezervişti suplimentare la luptă în teritoriul palestinian asediat.

Potrivit armatei, ostaticii răpiţi în atacul Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie sunt ţinuţi în Rafah, în sudul extrem al Fâşiei Gaza.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat hotărât să lanseze o ofensivă terestră împotriva acestui oraş, pe care-l prezintă drept ultimul mare bastion al Hamas - o mişcare islamistă aflată la putere în enclavă don 2007 - în pofida unor avertismente ale Statelor Unite şi altor capitale, care se tem de o baie de sânge în rândul palestinienilor deplasaţi în zonă.

Potrivit ONU, aproximativ 1,5 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza deplasaţi de confruntări armate s-au adunat la Rafah, cel mai adesea în tabere improvizate.

Duminică, mii dintre ei au plecat pe drumul de pe malul mării către nord, în urma unui zvon fals potrivit căruia armata israeliană autoriza deplasaţii să se întoarcă în nordul enclavei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: