image
Sursa foto: time.com

A murit senatorul american John McCain, unul dintre cei mai respectaţi politicieni

Drapelele au fost coborâte în bernă la Capitoliul din Washington şi la Casa Albă. Un veteran al politicii americane, senatorul republican John McCain a murit la 81 de ani. Suferea de o formă agresivă de cancer la creier, depistat în urmă cu un an. Familia sa tocmai anunţase vineri că acesta a decis să întrerupă tratamentul. A fost unul dintre cei mai respectaţi politicieni.

Veteran al Războiului din Vietnam, a fost decorat pentru faptul că, atunci când a căzut prizonier, a refuzat să trădeze SUA în ciuda torturii la care a fost supus. A urmat apoi o carieră politică de 35 de ani în Congresul american.

John McCain a fost vreme de trei decenii congressman de Arizona. Dar înainte să fie politician, a fost erou de război. Călcând pe urmele tatălui şi bunicului, amirali ai marinei americane, a fost pilot de marină şi a luptat în Războiul din Vietnam. Când, în timpul unei misiuni, avionul său a fost doborât, a fost luat prizonier vreme de cinci ani şi jumătate prizonier. Tortura îndurată l-a lăsat cu infirmităţi pe viaţă.

Mai târziu a renunţat la cariera militară pentru cea politică. A fost ales de două ori în Camera Reprezentanţilor şi de şase în Senat. În 2000 a încercat fără succes să obţină nominalizarea partidului său pentru a candida la preşedinţia Statelor Unite. A reuşit opt ani mai târziu, când a pierdut în fața democratului Barack Obama.

De-a lungul timpului, John McCain a fost în general fidel unei viziuni conservatoare - s-a opus avorturilor, a susţinut invazia Irakului şi l-a criticat pe Obama pentru faptul că nu a intervenit mai mult în Siria. Dar nu s-a sfiit să nu fie de acord cu partidul său în anumite chestiuni precum imigraţia şi schimbările climatice.

A fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump, mai ales pentru atitudinea acestuia în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor lideri autoritari. A calificat recentul summit al celor doi de la Helsinki drept „unul dintre cele mai ruşinoase momente din istorie”.

John McCain a fost admirat de ambele tabere pentru că a promovat un comportament civilizat şi pentru că a căutat compromisul în perioade de partizanat acut în politica americană.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: