image
Sursa foto: Jurnal.md

CEC s-a expus asupra proiectului PLDM privind organizarea alegerilor în circumscripții uninominale, în două tururi

Comisia Electorală Centrală s-a expus astăzi asupra proiectului de lege, inițiat de PLDM, care prevede reglementarea organizării alegerilor parlamentare în circumscripții uninominale, în două tururi de scrutin.

„Comisia a aprobat o hotărâre vizavi de avizul la proiectul de lege nr. 188 din 7 iunie 2018 pentru modificarea Codului electoral, parvenit din partea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova, cu remiterea ulterioară a hotărârii adoptate. Examinând proiectul de lege, CEC a relevat că propunerile conținute în proiect constituie chestiuni de oportunitate politică și doar legislativul poate decide asupra lor”, se spune într-un comunicat al instituției.

Proiectul de lege prevede reglementarea organizării alegerilor parlamentare în circumscripții uninominale în două tururi de scrutin și reglementarea posibilității cetățenilor de a candida în calitate de candidați independenți la funcția de deputat pentru circumscripția națională.

Amintim că, fracțiunea PLDM a înregistrat în Parlament un proiect de lege ce vizează modificarea unor articole, astfel încât scrutinul parlamentar în baza sistemului mixt să se desfășoare în două tururi, nu în unul, așa cum este în prezent.

Liberal-democrații spun că aceasta a fost, de fapt, recomandarea Comisiei de la Veneția, de care nu s-a ținut cont.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: