image
Sursa foto: tv8.md

Se clatină fotoliile șefilor de la CCA, Consiliul Concurenței, ANRE, ANI, CNPF și altele: „Nu s-au lepădat de Plahotniuc”

Șefii autorităților publice autonome aflate sub control parlamentar vor putea fi demiși dacă nu-și îndeplinesc atribuțiile sau încalcă deliberat legea. Un proiect de lege în acest sens, semnat de deputați din Blocul ACUM Platforma DA și PAS, va fi înregistrat astăzi la Parlament.

„Începând cu 2016, PD a avut grijă să adopte legi astfel încât conducătorii autorităților publice autonome aflate sub control parlamentar să nu poată fi revocați indiferent dacă timp de șapte ani nu fac nimic sau în continuu încalcă legea. Scopul e clar. Și-au numit în funcții toată clientela politică. Aceștia au menirea să mențină în continuare controlul PD asupra unor autorități publice și să pună piedici noii guvernări pentru a-și realiza promisiunile”, a declarat președintele Comisiei Juridice, Sergiu Litvinenco.

Proiectul de lege propune introducerea unor noi temeiuri pentru revocarea șefilor de la Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Consiliului Audiovizualului, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Națională de Integritate, Serviciului de Spălare a Banilor și Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.

Evaluarea acestor șefi se va face de Parlament prin comisiile de profil, sau de autoritatea superioară responsabilă, sau prin evaluarea anuală conform raportului de activitate al instituției vizate.

„Dacă în urma acestor rapoarte, se constată că aceste persoane nu și-au îndeplinit atribuțiile, ele pot fi revocate din funcție”, a precizat Litvinenco.

La Consiliul Audiovizualului si Consiliul Concurenței se propune restructurarea acestor instituții pentru micșorarea numărului membrilor de la 9 la 7 și respectiv de la 5 la 3.

Totdată, odată cu intrarea în vigoare a legii, încetează mandatele membrilor Consiliului Audiovizualului si a Consiliului Concurenței și sunt lansate concursuri publice pentru suplinirea funcțiilor.

„Noi propunem ca aceste concursuri publice să fie organizate nu de comisiile parlamentare de profil, dar de către comisii constituite de comisiile parlamentare de profil, dar fără implicarea persoanelor care au apartenență politică. Șefii acestor instituții au avut timp suficient de la plecarea lui Plahotniuc să demonstreze că au început să-și îndeplinească atribuțiile conform prevederilor legale, că s-au lepădat de Satana, de Plahotniuc. Or, din păcate nu am văzut așa ceva”, a comentat deputatul Blocului ACUM, fracțiunea PAS.

Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterilor în plenul Parlamentului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: