image
Sursa foto: jurnal.md

Nou membru la CSM, numit președinte interimar în aceeași zi; „Dodon a preluat controlul, de 11 luni se chinuie”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) are o nouă conducere. Este vorba despre Anatol Pahopol, care a fost numit președinte interimar în cadrul ședinței de astăzi a CSM, după ce tot astăzi a devenit membru al Consiliului.

Anatol Pahopol a fost numit membru al CSM în urma modificării Legii cu privire la CSM, care prevede că „până la alegerea noilor membri al Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor de către Adunarea Generală a Judecătorilor, membrii supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcțiile vacante de membru al Consiliului Superior al Magistraturii”.

În aceeași ședință, Pahopol a preluat interimatul funcției de președinte al CSM, fiind cel mai în vârstă membru al Consiliului.

Funcția de membru al CSM din rândul judecătorilor urma să fie suplinită în urma alegerilor în cadrul Adunării generale a judecătorilor, care nu a mai avut loc din cauza instituirii stării de urgență.

Numirea lui Pahopol la CSM a fost criticată de exponenții Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Igor Dodon a preluat controlul asupra Consiliului Superior al Magistraturii. Urmare a unei legi votate de Parlament joia trecută la inițiativa lui Vasile Bolea, judecătorul Anatolie Pahopol de la Curtea de Apel Chișinău devine membru și totodată președinte interimar al CSM. Este persoana care de facto înclină balanța și face ca Igor Dodon să controleze CSM. Între altele, la observația că a participat la ședințele adunării generale a judecătorilor care au fost calificate ca ilegale chiar și de către Comisia de la Veneția, Anatolie Pahopol a răspuns că nu-i pasa ce zice „UNUL de la Comisia de la Veneția”. Da, asta zice președintele interimar al CSM. Dar dincolo de asta. Scopul principal al ședinței Parlamentului de joia trecută a fost anume adoptarea legii prin care să se propulseze judecătorul Anatolie Pahopol în funcția de membru și președinte interimar al CSM. Chiar dacă exista riscul iminent de infectare a deputaților. Risc care s-a și adeverit, or deja doi deputați sunt infectați. Cu toate acestea, au mers mai departe, or pentru Dodon controlul asupra CSM era mai important decât orice. Nu e doar grețos. E și criminal”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

„Apucăturile „plahotniuciste” ale lui Igor Dodon iau amploare. De 11 luni se chinuie să preia controlul asupra CSM și, în sfârșit, l-a pălit norocul. Astăzi, printr-o procedură contrară legii, Igor Dodon a reușit să-l promoveze pe judecătorul Anatolie Pahopol în funcția de membru și chiar președinte interimar al CSM. Această persoană loială corupților de la putere înclină balanța și face ca Igor Dodon să controleze deciziile CSM. Timp de trei ani, Dodon a numit în funcții de judecător oamenii lui Plahotniuc, în ultimele 5 luni de mandat o să-și numească oamenii proprii. Iar CSM nu-și va mai putea da acordul pentru urmărirea penală a judecătorilor corupți. Aici se pune punctul final pe renumita „reformă a justiției” a guvernării actuale. Peste 5 luni, însă, noi o să reluăm adevărata reformă a justiției, o să curățăm sistemul și de judecătorii lui Plahotniuc, și de cei ai lui Dodon”, a comentat și președinta PAS, Maia Sandu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: