image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Fermierii întrerup protestele până pe 1 august: „Dacă revendicările noastre nu vor fi îndeplinite, revenim după seceriș”

Asociația Forța Fermierilor anunță că și-a întrerupt până pe 1 august protestele pe care le vor relua imediat după finalizarea secerișului, dacă nu vor fi îndeplinite trei revendicări.

Mai exact, agricultorii cer Guvernului identificare resurselor financiare pentru alocarea compensațiilor fermierilor micro, mici și mijlocii în valoarea de 3000 lei per hectar de culturile de primă grupă, aducerea motorinei din România și distribuirea acestei agricultorilor care au suferit în urma secetei de anul trecut; introducerea, prin decizia CSE, a unui moratoriu pănă la 31 decembrie 2023 la calcularea penalităților și comisioanelor pentru restructurarea creditelor și împrumuturilor, precum și la executarea silită a obligațiunilor și pornirea proceselor de insolvență față de agricultori micro, mici și mijlocii, la care ponderea cerealelor și oleaginoaselor în structura producerii este cel puțin 90%.

„Organizația noastră a anticipat catastrofă financiară pentru producătorii agricoli micro, mici și mijlocii încă din august 2022 și de nenumărate ori s-a adresat la toate autoritățile abilitate. Era evident că seceta, războiul în Ucraina, scumpiri exorbitante ale resurselor necesare producerii agricole și prăbușirea vertiginoasă a prețurilor la cereale și oleaginoase vor avea un impact negativ enorm asupra sectorului agrar și vor decapitaliza ramura la un nivel critic”, se arată într-un comunicat al asociației.

Potrivit organizației, din 1,2 miliarde de lei lei, solicitate de la UE, Guvernul deocamdată a identificat doar 200 mln lei pentru compensații, ceea ce este o sumă infimă și nu poate ameliora situația financiară agricultorilor mici și mijlocii. În aceste condiții, Forța Fermierilor nu poate sista protestele Manifestațiile agricultorilor sunt doar suspendate, întrucât deja s-au început lucrările de recoltare a culturilor de primă grupă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: