image
Sursa foto: Profimedia

Preşedintele Lukaşenko, absent de la o ceremonie oficială

Preşedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukaşenko, nu a participat duminică la festivităţi naţionale, în contextul în care starea sa de sănătate face obiectul unor speculaţii, notează France Presse, citată de Agerpres.

Lukaşenko, în vârstă de 68 de ani, nu a fost văzut în public de marţi, în ziua în care a plecat la Moscova pentru a participa la comemorările înfrângerii Germaniei naziste în 1945.

Mulţi jurnalişti au remarcat că Lukaşenko părea obosit şi că nu a participat la un dejun oferit de preşedintele rus Vladimir Putin şi la care au luat parte liderii Armeniei şi din ţări ale Asiei Centrale.

Andrei Kolesnikov, jurnalist la ziarul rus Kommersant, a scris că Lukaşenko arăta "rău" şi că a fost condus în apropiere de Kremlin într-o maşină electrică.

Rupând tradiţia, Lukaşenko nu s-a mai adresat nici veteranilor de război belaruşi la 9 mai. Purtătorul său de cuvânt nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Duminică, Belarusul, fostă republica sovietică, a adus omagiu celor trei simboluri naţionale, între care steagul şi imnul său.

Într-o piaţă centrală din Minsk, prim-ministrul Roman Golovcenko i-a felicitat pe belaruşi în numele lui Lukaşenko, în timpul unei ceremonii televizate.

La putere din 1994, Lukaşenko a fost reales în 2020 la sfârşitul unor alegeri prezidenţiale considerate frauduloase şi care au scos în stradă zeci de mii de persoane. Arestările masive, exilările forţate şi încarcerările activiştilor şi jurnaliştilor au pus capăt acestei acţiuni de protest.

Aliat cu Putin, Lukaşenko i-a permis acestuia să-i folosească teritoriul pentru a-şi conduce ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua lovituri, potrivit autorităţilor ucrainene, aminteşte AFP.

Noutăţile partenerilor

comentarii: