image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO: Patru angajați ai Poliției de frontieră, concediați în urma dublului atac de la AIC; Ce probleme au fost depistate

Ministerul Afacerilor Interne a prezentat rezultatele anchetei în cazul atacului soldat cu moartea a două persoane, comis la 30 iunie de un cetățean al Tadjikistanului pe teritoriul AIC.

Potrivit ministrului de Interne, Adrian Efros, Comisia de control a stabilit multiple abateri și lacune care au contribuit la apariția tragediei de pe 30 iunie. Și anume: nivelul inadecvat în elaborarea politicilor în domeniul securității aeronautice și ordinii publice, lipsa reglementării privind modul de gestionare a situațiilor de criză și modul de asigurare a securității aeronautice și ordinii publice în cadrul AIC.

„Ultimul document care reglementează această activitate e din 2013. El nu a fost ajustat și nu corespunde rigorilor de risc actuale. O altă problemă depistată a fost dotarea insuficientă a poliției de frontieră, care rezultă inclusiv din concesionarea AIC.Toate abaterile și lacunele au rezultat din deficiența de personal, un deficit de 37,2%, lipsa instruirilor, mai ales în gestionarea situațiilor de criză. Infrastructura și dotările de securitate existente au scos la iveală deficiențe care împovărează sarcina Poliției de frontieră în circumstanțe ce pot favoriza riscuri pentru viața angajaților”, a menționat ministrul de Interne.

Astfel în perioada concesionării Aeroportului, concesionarul Avia Invest nu și-a onorat obligațiunile de fortificare a securității obiectivului. În urma reconstrucției terminalului AIC, Avia Invest a lipsit sectorul Poliției de frontieră de încăperea operațională și de conducere, nu a amenajat încăperi specializate pentru intervievarea persoanelor suspecte care ajung pe teritoriul RM. Nu a plasat turnichete și uși între cabinele de control a actelor.

Au fost înaintate multiple solcitări ale poliției de frontieră către Avia Invest, dar aceste solcitări nu s-au soldat cu o reacție”, a mai spus Adrian Efros.

Ca urmare a anchetei de serviciu au fost sancționați disciplinar 9 angajați ai sectorului Poliției de frontieră de pe teritoriul AIC. Cinci angajați au fost sancționați cu mustrare aspră. Este vorba de un ofițer superior și patru subofițeri. Patru angajați au fost concediați. Este vorba de șefii adjuncți ai sectorului Poliției de frontieră și șeful de tură al unității de control al Poliției de frontieră și ofițerul serviciului Despecerat al centrului de coordonare.

Șeful Inspectoratului general al Polițieii de frontieră a fost sancționat cu mustrare aspră.

Urmează a fi înaintată propunerea Guvernului RM cu privire la demiterea Secretarului de stat responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică .

Între timp au fost întreprinse mai multe măsuri de prevenție, au fost instituite trei ture a Poliției de frontieră și IGP a dublat echipele de patrulare.

Conferința de presă poate fi urmărită în direct mai jos.

Amintim că pe 30 iunie, pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău a avut loc un atac comis de un cetățean al Tadjikistanului, Rustam Așurov.

Acesta după ce a primit refuz de intrare în Republica Moldova, a împușcat mortal, cu arma sustrasă de la angajatul Poliției de Frontieră, Serghei Muntean, pe însuși polițistul de frontieră și pe agentul de securitate, Igor Ciofu.

Atacatorul a decedat pe 3 iulie pe patul de spital. Deși era căutat în țara sa pentru infracțiuni deosebit de grave, cum ar fi răpirea unui bancher care dispăruse fără urmă, acesta nu era anunțat în căutare internațională.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: